Hlavní obsah

Opilecká potyčka stála křeslo slovenského ministra. Podal demisi

Foto: Profimedia.cz

Slovenský ministr životního prostředí László Sólymos ve středu večer skončil v rukou policie.

Reklama

Ve středu si slovenský ministr životního prostředí László Sólymos v Bratislavě vyšel na večeři se svým bratrem, která ho nakonec stála ministerský post. Napadl totiž personál restaurace a zadržela ho policie. Kromě toho se dnešní Středoevropský deník zaměřil výjimečně i na dění v Jeruzalémě. Koná se tam totiž Páté světové fórum o holokaustu a na místě jsou i středoevropští státníci, tedy kromě polského prezidenta Andrzeje Dudy.

Článek

Divoká večeře slovenského ministra

„Selhal jsem. Všechny škody, které jsem způsobil, samozřejmě uhradím. Majitelům restaurace se omlouvám. Omlouvám se každému, koho se mé chování právem dotklo,“ řekl László Sólymos ve čtvrtek před novináři a oznámil svou demisi.

Slovenská policie ho ve středu večer zadržela i s jeho bratrem kvůli agresivnímu chování v čínské restauraci v Bratislavě.

Portál týdeníku Plus 7 dní s odvoláním na svědky napsal, že bratři se dostali do konfliktu s personálem restaurace. Ministrův společník jednoho z Asiatů fyzicky napadl, Sólymos sám mu měl dát facku, oba po obsluze údajně házeli peníze. Podle portálu byl ministr opilý.

Policie potvrdila zadržení dvou mužů, kteří slovně i fyzicky napadali personál restaurace. Zveřejnila jejich iniciály, které se shodují s iniciálami ministra. Jeden ze zaměstnanců restaurace musel být převezen do nemocnice, agresoři navíc v podniku zničili dveře, jejichž hodnotu restaurace vyčíslila na 1 000 eur.

Ve čtvrtek policie informovala, že oba muže později propustila a zahájila trestní stíhání, vyšetřovat je bude pro podezření z výtržnictví a poškozování cizí věci.

Polsko napjatě upírá zraky do Jeruzaléma

Poláci ve čtvrtek pozorně sledují Páté světové fórum o holokaustu, přestože jejich delegace v Jeruzalémě chybí. Prezident Andrzej Duda tam odmítl odcestovat poté, co mu pořadatelé nedali k prostor k projevu, který přednesou jen lídři vítězných mocností. Dudovi zejména vadilo, že v Jeruzalémě vystoupí ruský prezident Vladimir Putin, který nedávno obvinil Poláky z kolaborace s nacisty.

Foto: Profimedia.cz

Izraelský premiér vítá ruského prezidenta Vladimira Putina na světovém fóru o holokaustu.

Hlavní pořadatel akce, židovský oligarcha Moše Kantor, ale tvrdí, že fórum zpolitizované není. „Je škoda, že se Polsko neúčastní,” citoval ho server The Times of Israel. Polskému prezidentovi prý nabízeli, aby jako hlavní řečník promluvil na slavnostní večeři, kterou hostil izraelský prezident Reuven Rivlin, to ale Duda odmítl.

Polská hlava státu argumentovala i tím, že hlavní vzpomínková akce se má uskutečnit v samotné Osvětimi. Tam se ceremoniál plánuje na 27. ledna. Když Polsko hostilo tuto akci před pěti lety, kdy si svět připomínal 70. výročí osvobození Osvětimi, chyběl pro změnu Vladimir Putin.

Antisemitismus znepokojuje rakouskou hlavu státu

Foto: Profimedia.cz

Do Jeruzaléma přijel na fórum rekordní počet zahraničních státníků.

„Pojďme energicky zakročit proti znovu se probouzejícímu antisemitismu, dokud jsou jeho projevy ještě malé.” Na Pátém světovém fóru o holokaustu v Jeruzalémě k tomu vyzval rakouský prezident Alexander Van der Bellen.

Ten je zneklidněný už jen tím, že je tento nebezpečný fenomén v Evropě znovu přítomen. Podle ORF rakouská hlava státu nabádá k hledání odpovědí v lepším pochopení minulosti. „Jak je možné, že si toho lidé nechali tolik líbit a že se do holokaustu zapojilo tolik pachatelů?” vznesl Van der Bellen dotaz zřejmě i s odkazem na rakouský podíl na vraždění Židů.

EPP čeká na Orbánovo gesto

Členství maďarského Fideszu v Evropské lidové straně (EPP) by mělo zůstat pozastaveno, dokud nepřijde premiér Viktor Orbán s nějakým smířlivým gestem. K tomuto závěru dospěla podle německého listu Frankfurter Allgemeine Zeitung trojice „moudrých mužů”, které EPP pověřila, aby posoudili případné vyloučení Fideszu z největší europoslanecké frakce.

Foto: Profimedia.cz

Podpořte program Viktora Orbána, zastavte imigraci, stálo na volebních billboardech Fideszu před posledními evropskými volbami.

Mezi ony tři lidovecké „těžké váhy“ patří bývalý šéf Evropské rady Herman Van Rompuy, někdejší rakouský kancléř Wolfgang Schüssel a expředseda Evropského parlamentu Hans-Gert Pöttering.

Výše zmíněná trojice předala tento týden svá zjištění Donaldu Tuskovi, který byl loni na podzim zvolen novým šéfem EPP. O dalším osudu Orbánovy strany, jež podle řady lidoveckých europoslanců porušuje unijní hodnoty, rozhodne vedení EPP v únoru. Pro vyloučení Fideszu jsou zejména politici ze zemí Beneluxu a Skandinávie.

Zákaz neonacistické bojůvky v Německu

Spolkové ministerstvo vnitra postavilo mimo zákon neonacistické sdružení s názvem Combat 18. Čísla v názvu odkazují v neonacistické hantýrce na 1. a 8. písmeno abecedy, tedy iniciály Adolfa Hitlera. Podle německé veřejnoprávní televize se zákaz organizace očekával.

K urychlení celé procedury prý přispělo, že s Combat 18 udržoval styky hlavní podezřelý z loňské vraždy politika CDU Waltera Lübckeho. Pro zákaz C18, jak se skupině na německé neonacistické scéně rovněž říká, se už v minulosti vyslovil jak spolkový ministr vnitra Horst Seehofer, tak jeho kolegové ze tří spolkových zemí.

Už od čtvrtečního rána probíhají v šesti spolkových zemích policejní razie. Vyšetřovatelé věří, že při nich získají dostatečný důkazní materiál. ARD dodává, že organizace Combat 18 vzešla z mezinárodní krajně pravicové sítě Blood & Honor. Nedá se prý vyloučit její podíl na teroristických činech nebo spiknutích.

Reklama

Doporučované