Hlavní obsah

Babiš o auditu: Komise nemá autoritu vykládat české právo, zpráva není konečná

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Mluvčí Evropské komise Eric Mamer uvedl, že zpráva o střetu zájmů premiéra Andreje Babiše je finální.

Článek

Zástupci opozice žádají zveřejnění auditu Evropské komise k možnému střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). Předseda Pirátů Ivan Bartoš chce, aby se sešli šéfové sněmovních stran bez ANO, ale včetně koaliční ČSSD. Projednat by ho podle něj měl kontrolní výbor Sněmovny a jako zvláštní bod by se měl objevit i na programu pléna Sněmovny.

Premiér Andrej Babiš (ANO) ale trvá na tom, že auditní zpráva není konečnou verzí dokumentu, přestože mluvčí Evropské komise Eric Mamer v pondělí řekl, že zpráva konečná je.

Babiš řekl, že o závěrech auditu nic neví a ani o nich nebude obeznámen. „Evropská komise teď tvrdí, že je audit konečný, ale to neznamená, že má pravdu. Budou tam nějaké lhůty, Česká republika se k tomu vyjádří. Pokud nebude (závěr auditu) v souladu s tím, co (ČR) tvrdila, tak ho určitě odmítne,“ uvedl Babiš. Premiér řekl, že komise nemá patent na rozum a není autoritou na výklad českých předpisů včetně zákona o střetu zájmů.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) očekává, že ministerstvo pro místní rozvoj oznámí výsledky auditu i další kroky státu na jednání vlády.

Zveřejněte audit, žádá opozice

Výsledky auditu by podle opozičních Pirátů, ODS, TOP 09 i KDU-ČSL měly být veřejné.

„Vzhledem k tomu, že se okamžitě objevily snahy výsledky auditu ututlat a bagatelizovat, požádal jsem předsedy parlamentních stran vyjma ANO o společnou schůzku s cílem koordinace dalšího postupu,“ uvedl Ivan Bartoš. Společná schůzka stran by podle něj měla pomoci koordinovat jejich další postup.

Podle Bartoše by se měli schůzky zúčastnit i zástupci vládní ČSSD. „Navrhované kroky by v tuto chvíli měly vést k tlaku na ministerstvo, respektive vládu, na zveřejnění tohoto auditu v originální verzi, jeho překlad a postoupení výsledků auditu senátní komisi a zároveň svolání kontrolního výboru Sněmovny, včetně zařazení tohoto bodu na jednání skrze grémium,“ dodal.

„Zveřejnění definitivní zprávy je nezbytné! Teď je důležité, aby nebylo ohroženo čerpání dotací pro ostatní žadatele, a v případě, že ČR vznikla škoda, tak aby byla řádně vymáhána,“ uvedl předseda KDU-ČSL Marek Výborný.

Obdobně se k situaci vyjádřil i europoslanec a nedávný předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. „Protože občané mají právo vědět, zda nebudeme kvůli Andreji Babišovi vracet jako ČR peníze do Bruselu. Skončit také musí podpora Agrofertu z veřejných peněz,“ uvedl Pospíšil.

Projděte si exkluzivní překlad předběžné zprávy auditu Evropské komise:

+66

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová na Twitteru napsala, že v jasném střetu zájmů je i ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO). „Měla by si uvědomit, že jde o peníze daňových poplatníků. Její chování je ukázkovým střetem zájmů. Kdyby zpráva byla ve prospěch Andreje Babiše, je již na úřední desce,“ vyčítá ministryni prohlášení jejího úřadu, že audit nelze zveřejnit, není finální verzí a MMR ho chce nadále rozporovat.

Předseda ODS Petr Fiala je přesvědčený, že premiérův střet zájmů je jasný už od jeho vstupu do politiky. „V tuto chvíli mě ale zajímá, zda bude ČR muset do Bruselu kvůli jeho nenasytnému čerpání dotací vracet stovky milionů korun,“ uvedl Fiala.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček v pondělí uvedl, že by MMR mělo vládu o obsahu auditu Evropské komise kvůli údajnému střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) informovat a současně oznámit další postup.

„My jsme se neměli ještě možnost s obsahem auditu seznámit. Očekávám, že ministerstvo pro místní rozvoj představí audit vládě. Podle mých informací bychom měli mít ještě dva měsíce na to, abychom mohli zareagovat a poslat připomínky Evropské komisi. Následně jsou ještě nějaké možnosti konsolidačního řízení,“ řekl Petříček.

Babiš: Zpráva není konečná

Premiér Andrej Babiš (ANO) ale trvá na tom, že auditní zpráva není konečnou verzí dokumentu. Podle informací týdeníku Respekt zpráva premiérův střet zájmů, o kterém kvůli Babišovu vlivu na podnik Agrofert hovořila předběžná zpráva, potvrzuje.

„Bakalův Respekt neříká pravdu, protože to samozřejmě není definitivní zpráva, a já tedy nevím, co potvrdil, ale v každém případě není pravda, co zveřejnila Česká televize a Bakalův Respekt, že je to konečná podoba auditní zprávy,“ řekl Babiš Rádiu Impuls.

Mluvčí Evropské komise Eric Mamer přitom auditní zprávu označil za konečnou. „Od chvíle, kdy obdrží českou verzi, mají dva měsíce, aby nám vysvětlili, jak se hodlají zařídit podle těchto doporučení,“ řekl novinářům. Podle zjištění Seznamu auditní proces dále probíhá a je tedy přísně důvěrný, zveřejnění auditu přesto komise nezakazuje.

Podle ředitele Transparency International Davida Ondráčky začne dohodovací období o tom, kolik peněz má Česko vrátit. Babiš by měl podle organizace, která podnět týkající se premiérova střetu zájmů Bruselu podala, okamžitě odstoupit. „Není možné, aby dotační podvodník zůstával v čele vlády,“ uvedl Ondráčka.

Babiš znovu uvedl, že Česko bude mít dva měsíce od doručení českého překladu dokumentu na to, aby k němu uplatnilo své připomínky. „Takže určitě ČR, která to už na začátku odmítla, to bude odmítat nadále,“ dodal. Za pikantní označil, že rozhodnutí komise přišlo jen „pár minut“ před tím, než skončila a začala fungovat nová komise.

Evropská komise podle Babiše zcela absurdně a nesmyslně vykládá český zákon o střetu zájmů. Premiér trvá na tom, že v souladu s jeho novelou vložil Agrofert do svěřenského fondu, takže předpisům vyhověl.

Reklama

Doporučované