Hlavní obsah

Opozice k Arenbergerovi: V demokratické zemi by do druhého dne skončil

Foto: SZ Michal Šula

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO).

Reklama

Ministr zdravotnictví by měl podle opozice kvůli nejasnostem ve svých majetkových přiznáních skončit. Jeho kauza je dalším důvodem pro snahu o vyvolání nedůvěry vládě.

Článek

Nejasnosti kolem majetkových přiznání ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO) jsou jedním z důvodů, proč se pětice opozičních stran rozhodla začátkem příštího měsíce vyvolat hlasování o nedůvěře vlády. „Je to vláda tisíce a jedné lži,“ říká předseda ODS Petr Fiala.

Arenbergerův případ je jen další ze souboru kauz, které v posledních týdnech a měsících vládu pronásledují. Ministr zdravotnictví v původním majetkovém přiznání za rok 2019 nahlásil vlastnictví pěti nemovitostí a neuvedl žádný vedlejší příjem. Po reportážích Televize Seznam a Seznam Zpráv podal nové oznámení o majetku a příjmech, kde počet jeho nemovitostí nabobtnal na 65 a objevil se i jeho třicetimilionový vedlejší příjem. Podle opozice to je nepřípustné.

„To jsou věci, které by měly vést k tomu, aby ministr do druhého dne skončil. Takto je to v demokratických zemích. Dříve to tedy bylo i u nás, ministři končili jen kvůli podezření,“ upozorňuje předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, podle níž se jednotliví ministři se svými aférami cítí z obliga proto, že nad nimi je premiér, který je sám obtěžkaný kauzami.

Anketa

Měl by ministr Arenberger rezignovat?
Ano
92,8 %
Ne
7,2 %
Celkem hlasovalo 6450 čtenářů.

Ministr, který neuvádí pravdu ve svém majetkovém přiznání, nemá být podle šéfa lidovců Mariana Jurečky ve vládě. „Pan ministr by měl odejít. Pamatuji, jak odcházel z vlády ministr průmyslu a obchodu jen za slova o odklonění majetku před manželkou. A další, co odešli v rámci politické kultury. Význam tohoto pojmu tato vláda nezná,“ míní.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš připomněl, že občané, kteří udělají chybu v majetkovém přiznání, jsou s ní ihned konfrontováni, a když je chyba větší, je jim obratem vyměřeno penále. „To není prkotina zatajit příjem nebo zapomenout na nemovitosti. To není drobné pochybení. To si nemůže dovolit nikdo, notabene ministr, který lhal, že o tom neví, a teď to pokoutně doplňuje,“ říká šéf Pirátů. Ti již po první reportáži Televize Seznam o nejasnostech v jeho majetkových přiznáních vyzvali k objasnění.

Podle místopředsedy hnutí STAN Petra Gazdíka je nyní správný čas vyzkoušet zákon o prokázání původu majetku. „Zatím se zákon moc nevyužívá, tak třeba bude pan ministr první velká ryba,“ napsal na Twitteru.

K nejasnostem kolem ministra zdravotnictví se dnes při návštěvě Thomayerovy nemocnice vyjádřil i předseda vlády Andrej Babiš (ANO), podle nějž ministr spáchal přestupek a měl by se k tomu postavit čelem a vše vysvětlit.

O kauze spolu prý ale ještě nemluvili. „Pochybil a teď to napravil. Je to samozřejmě jeho chyba, věděl, že u členů vlády je to vyžadováno, že se stává politikem, tak si to měl ošetřit,“ řekl.

Ministr by podle něj měl například poskytnout rozhovory médiím, které s informacemi přišly, a sdělit veškeré detaily.

Poslechněte si, co ke kauze řekl sám ministr Arenberger, ministryně Schillerová a premiér Andrej Babiš.Video: Televize Seznam, Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované