Hlavní obsah

Opozice má s Babišem shodu na pandemickém zákonu. Řeší se jen kompenzace

Foto: vláda.cz

Premiér Andrej Babiš.

Reklama

Vláda se podruhé v týdnu sešla s opozicí kvůli pandemickému zákonu. A dohoda zatím není na světě. Ve čtvrtek proběhne další kolo jednání a poté se opozice rozhodne, zda zákon podpoří.

Článek

Vláda se setkala ve středu večer s opozičními lídry v Poslanecké sněmovně. Jednání začalo v 19 hodin a trvalo více než hodinu. Premiér Andrej Babiš i zástupci opozice po jednání potvrdili, že jediné, na čem nyní není shoda ohledně pandemického zákona, je systém odškodňování.

Proto se ve čtvrtek ráno sejde vláda a poté bude i další kolo jednání s opozicí. Ta se definitivně rozhodne, zda podpořit zákon.

„Naši experti pracují na analýze návrhu opozice, uvidíme, jestli se definitivně domluvíme zítra, a poté by se ten zákon mohl projednat zítra ve Sněmovně hned v 10 hodin,“ řekl po jednání premiér Andrej Babiš.

Neshoda tedy panuje v otázce odškodňování. Podle předsedy ODS Petra Fialy vláda většinu připomínek akceptovala. Upozornil také, že pro koalici Spolu bude zásadní, jak se k tomuto tématu vláda ve čtvrtek postaví.

„Pro nás je to velmi podstatné, protože podnikatelé a lidé, kteří jsou těmi opatřeními nějakým způsobem poškozeni, musí mít právní jistotu, stát od toho nemůže dát ruce pryč,“ vysvětluje šéf ODS Fiala, proč je téma kompenzací pro koalici Spolu podstatné.

„Padla tam připomínka k náhradám škody. Vláda slíbila, že se tím bude zabývat na svém jednání,“ řekl šéf poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

Opoziční strany žádaly do předpisu doplnit mimo jiné prvky parlamentní kontroly, nutnost zevrubnějšího odůvodňování opatření či otázku kompenzací. Například parlamentní kontrolu podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa resort do vládního návrhu zapracoval.

Filip po jednání řekl, že pro něj bude zásadní postoj vlády zítra dopoledne a podle toho se také komunisté rozhodnou, jestli pandemický zákon podpoří.

A v pátek ráno se bude vláda zabývat návrhem vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO) na otevření obchodů od pondělí 22. února. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) v úterý řekl, že kabinet se bude řídit podle vývoje epidemie a počtu volných lůžek na jednotkách intenzivní péče.

Reklama

Doporučované