Hlavní obsah

Opravy pevnosti Dobrošov přes zimu omezí netopýři

Foto: Pevnost Dobrošov

Ilustrační snímek.

Reklama

Oprava předválečné pevnosti Dobrošov na Náchodsku bude do jara částečně přerušena kvůli ochraně netopýrů. Kvůli ochranně netopýrů stavbaři zastavili práce uvnitř pevnosti i minulou zimu.

Článek

Termín ukončení dotačního projektu je do konce roku 2021. „V současné době jsou do dubna přerušeny práce na pevnostních objektech z důvodu ochrany hnízdících netopýrů,“ řekl ČTK náměstek hejtmana pro investice, IT a inovace Pavel Bulíček (Piráti).

Jsou hotové hrubé betony, omítky, dodělávají se obklady, dlažba a venkovní úpravy návštěvnického centra, ve finále je výstavba komunikací i osvětlení. „Z větší části jsou také hotové úpravy v pevnostních objektech,“ uvedl Bulíček.

Vedení kraje předpokládá, že z důvodu pandemie covid-19 se dokončení návštěvnického centra zpozdí asi o měsíc. „Hotovo by mohlo být v únoru 2021,“ uvedl Bulíček.

Stavební práce na pevnosti Dobrošov by podle harmonogramu měly skončit v červnu 2021. Termín uvedení do provozu nebyl stanoven, dosud kraj nevysoutěžil dodavatele na vnitřní vybavení, uvedli zástupci hejtmanství.

Podle mluvčího kraje Dana Lechmanna je celková cena projektu stále 94,8 milionu korun, z toho stavební práce by měly vyjít na 76,3 milionu korun a částku za vybavení kraj odhaduje na 15 milionů korun. Ceny jsou včetně DPH. V září krajské zastupitelstvo schválilo jako rezervu dalších 22,3 milionu korun. „V tuto chvíli se stále počítá se stavebními pracemi, tak jak je uvedeno. Pro předpoklad víceprací zastupitelstvo v září schválilo zhruba 22 milionů korun navíc,“ řekl ČTK Lechmann.

Opravu zajišťuje sdružení firem Solid Care a Gemec-Union. Dotace z evropského programu IROP bude 65,5 milionu korun.

Národní kulturní památka patří Královéhradeckému kraji, prohlídky pro návštěvníky v ní zajišťuje náchodské muzeum. Před rekonstrukcí pevnost ročně navštívilo kolem 30.000 lidí.

Dobrošovská pevnost se začala stavět v září 1937, aby společně s dalším pohraničním opevněním chránila republiku proti nacistickému Německu. Do uzavření mnichovské dohody o postoupení pohraničních území Československa Německu v září 1938 ale pevnost nebyla dokončena. Dělníci stihli dokončit jen tři ze sedmi plánovaných objektů.

Reklama

Doporučované