Hlavní obsah

Oproti olympiádě hrají na mistrovství světa perspektivní hokejisté pro NHL, říká skaut Winnipegu Jets

Český hokejový tým oproti olympiádě výrazně omladil. V Kodani vzbuzuje zájem skautů.Video: David Janeczek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Dlouholetý skaut Winnipegu Jets Vladimír Havlůj mladší sleduje hlavně hokejisty před draftem, ale na dálku sleduje také seniorské mistrovství světa.

Článek

Celý český hokejový tým slyší po prozatímním představení na turnaji v Kodani hlavně pozitivní ohlasy. Také výkony několika dosud ne příliš známých mladíků se zamlouvají rovněž Vladimíru Havlůjovi, skautovi Winnipegu Jets.

„Když se podíváme na minulé roky, tak přechod z éry, kdy jsme měli obránce jako Židlický nebo Kaberle, nebyl snadný. Už jen to, že se mladíci podívají na mistrovství, je pro český hokej dobře,” vysvětluje hokejový odborník, který začal vyhledávat talenty pro NHL už během studia na vysoké škole.

Na olympijských hrách reprezetnoval Česko tým s věkovým průměrem přes 29 let, do Kodaně nominoval trenér Josef Jandač v průměru o čtyři roky mladší tým. „Pokud na olympiádu nebere některý z týmů mladé talenty, tak pro skauty takový turnaj nemá příliš velký smysl. Ledaže by některý tým potřeboval někoho vyměnit,” pokračuje Havlůj.

„Když se podívate na Kanadu, USA, Švédsko, tak tam už mají kluby z NHL hokejisty rozebrané. Ale třeba v českém týmu, Švýcarsku a podobně jsou hráči, které sledujeme od dorostu a víme o nich, že na NHL mají předpoklady, ale v těch osmnácti letech ještě nejsou na takovou úroveň zdaleka připraveni. Takové hráče potom sledují všechny kluby z NHL,” vysvětluje bývalý skaut St. Louis Blues Havlůj, který byl u draftu Dmitrije Jaškina.

Ve videu se podívejte mimo jiné i na to, co říká Havlůj o velkém talentu českého hokeje Filipu Zadinovi, nebo o šancích českých hráčů před nadcházejícím draftem NHL.

Magazín Sport sledujte každý všední den od 18:15 na televizi Seznam. Jak televizi naladit, poradí praktický návod.

Rozhovor s Luďkem Bukačem před začátkem mistrovství světa v Kodani.Video: Petra Krmelová, Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované