Hlavní obsah

Opuštěnou vilu promění Bohumín na chráněné bydlení

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Opuštěnou vilu v Husově ulici v Bohumíně na Karvinsku promění město v chráněné bydlení pro mentálně postižené. V objektu vzniknou dva bezbariérové byty pro osm handicapovaných.

Článek

Dvoupodlažní objekt v centru města postavený na začátku 20. století je už několik let opuštěný. Naposledy v něm fungoval dům s pečovatelskou službou. Budova ale byla v nevyhovujícím stavu a na její přestavbu městu dosud chyběly peníze. „Nyní jsme dostali příslib dotace z Integrovaného operačního programu ve výši deset milionů korun. Díky tomu se můžeme příští rok pustit do kompletní přestavby chátrající vilky,“ uvedl místostarosta Igor Bruzl (ČSSD). Stavba by měla být dokončena v roce 2022.

V domě má vzniknout chráněné bydlení pro osm mentálně postižených klientů bohumínského centra sociálních služeb. „Budova projde kompletní renovací, dostane nové schodiště, na obou podlažích vznikne moderní sociální zázemí a přibude i nový výtah zajišťující bezbariérovost objektu, což je podmínkou dotace,“ uvedl Bruzl. Počítá se i s obnovou fasády se zdobnými prvky.

Po úpravách budou mít noví uživatelé k dispozici společný obývací pokoj, kuchyň a samostatné pokoje. „Cílem je vytvořit pro ně prostředí identické s klasickou domácností. Jen s tím rozdílem, že klientům bude nepřetržitě k ruce pracovník v sociálních službách. S jeho pomocí budou vařit a starat se o chod domácnosti. Chráněné bydlení bude určeno pro osoby, které potřebují střední nebo vyšší míru pomoci,“ uvedl ředitelka centra sociálních služeb Petra Chalupová.

Přestavba bude stát zhruba 11 milionů korun, řekla mluvčí radnice Lucie Balcarová. Zájem o nové bydlení je podle ní velký. „Do našich sociálně-terapeutických dílen dochází 28 klientů s různým stupněm postižení. Zájem o chráněné bydlení v Bohumíně má 11 z nich. A tento počet bude s největší pravděpodobností růst. Jak stárnou naši klienti, stárnou i jejich rodiče či ti, kteří o ně pečují,“ uvedla Chalupová.

Budova centra sociálních služeb, kde tráví handicapovaní všední dny, a vilka s budoucím chráněným bydlením jsou od sebe vzdáleny jen několik desítek metrů. Klienti se tak podle mluvčí města nebudou muset složitě přepravovat na denní program.

Reklama

Doporučované