Hlavní obsah

Orangutanům sumaterským hrozí vymření do deseti let. Na vině je masivní odlesňování

Podle některých ochránců zvířat hrozí orangutanům vymření do deseti let.Video: Šimon Trantina, AP

 

Reklama

Mezinárodní nezisková organizace pro ochranu zvířat International Animal Rescue varuje před hrozbou úplného vymření, které čelí druh orangutanů sumaterských. Pokud nebudou učiněna opatření proti odlesňování, orangutani mohou vymřít do deseti let.

Článek

Za posledních 25 let zmizelo z povrchu indonéského souostroví 76 milionů akrů lesů. Odlesňování z důvodu těžby palmového oleje je momentálně největší hrozbou pro orangutany, kteří obývají Borneo a severozápadní Sumatru, oblasti v Indonésii a v Malajsii.

Orangutan bornejský byl Mezinárodním svazem pro ochranu přírody zařazen na seznam kriticky ohrožených druhů v březnu, orangutan sumaterský na něm figuruje již od roku 2000.

„Pokud nezastavíme ničení lesů, řekl bych, že orangutan sumaterský vymře do deseti let. Je to problém a bitvu prohráváme,“ řekl médiím Alan Knight, ředitel International Animal Rescue.

Hlavním důvodem umělého odlesňování masivních ploch je vytváření místa pro plantáže s palmovým olejem. Lesy jsou káceny, ale i nelegálně vypalovány, k destrukci tak dojde rychleji a bez nákladů.

„Požáry skýtají dobrou omluvu pro založení plantáží tam, kde bývaly lesy a pralesy. Půda je po vyhoření lesa nepoužitelná, tak tam zřídí plantáže,“ dodal Knight.

Podotkl také, že minulý rok byly v Indonésii spáleny lesy o rozloze britských hrabství Kent, Sussex, Hampshire, Dorset a poloviny Devonu za pouhé tři měsíce.

Podle statistik Mezinárodního svazu pro ochranu přírody klesla populace bornejských orangutanů mezi roky 1950 a 2010 o 60 %. Nyní je na světě lehce přes 100 000 příslušníků druhu.

Reklama

Související témata:

Doporučované