Hlavní obsah

Orbán si vytvořil továrnu na výrobu fiktivních nepřátel, říká maďarský politolog

Maďarský politolog Szombati: Orbán si uměle vytváří protivníky.Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Maďarsko dlouhodobě čelí tlaku Evropské unie kvůli své antiimigrační politice, cenzuře médií či přijetí zákona přezdívaného jako Stop Soros, který je zaměřený proti neziskovým organizacím. Celkem 448 europoslanců podpořilo zprávu doporučující Radě, aby rozhodla, že existuje zřejmé nebezpečí, že Maďarsko „závažně poruší hodnoty, na nichž je EU založena“.

Článek

„Patřím mezi ty, kteří se domnívají, že tento konflikt byl nevyhnutelný, ale můj názor na to, proč k tomu došlo, je trochu jiný než mají ostatní,“ říká Kristóf Szombati, maďarský politolog a hostující profesor na Kolumbijské univerzitě. „Obvykle se to vysvětluje tak, že se jedná o konflikt mezi liberálními a neliberálními nebo populistickými hodnotami. Já si ale myslím, že ten konflikt byl nevyhnutelný z jiného důvodu,“ vysvětluje Szombati.

Předcházející maďarská vláda spíše podporovala zahraniční investice a velmi úzce spolupracovala s multinárodními korporacemi. Zato Orbánův kabinet podle Szombatiho po převzetí moci v roce 2010 zahájil redistribuci velkého procenta národního bohatství a také příjmů z Evropské unie – a to do rukou nové skupiny lidí. „Tato skupina byla velmi důležitá pro stabilizaci režimu, pro podporu Orbánova vládnutí a těmto lidem můžeme třeba říkat domácí kapitál,“ tvrdí Szombati.

A proč je Maďarsko podle Orbána teď jedním z největších nepřátel americký filantrop maďarského původu George Soros? „Podle mě je to velmi jednoduchý způsob, jak si najít dalšího nepřítele, další symbolickou postavu – někoho, kdo může být Maďarům představen jako vnější hrozba. V roce 2015 tady byla uprchlická krize a to byla velmi výhodná situace pro Orbána, kterou dokázal skvěle využít. Byla to ukázka jedné z nejefektivnějších politických propagand,“ říká politolog a dodává: „Funguje to jako továrna – musíte neustále vyrábět nepřátele, příběhy, jak nepřátelé bojují proti Maďarsku, snaží se poškodit vládu a pak tvrdit, že vláda, stát a národ jsou jedno a to samé. Takže kdokoliv chce poškodit vládu, tak poškozuje i národ. Tyto věci hrají velmi důležitou roli obzvláště v předvolebních kampaních, ale ve skutečnosti jsou už teď využívány téměř pořád,“ uzavírá.

Podrobnosti v úvodním videu. Je součástí pořadu Svět bez obalu, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každý čtvrtek od 21:00.

Jak naladit Televizi Seznam? Praktický návod ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované