Hlavní obsah

Ořechov a Vážany na Uherskohradišťsku postaví společnou čističku

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Sdružení firem vedené společností Swietelsky stavební začne na konci března budovat pro Svazek obcí Ořechov - Vážany na Uherskohradišťsku čistírnu odpadních vod zhruba za 156 milionů korun.

Článek

Součástí čističky bude také více než pět kilometrů kanalizačních stok, 397 metrů Ořechovského potoka firma svede do trubek.

V obou obcích nyní žije v součtu zhruba 1200 lidí. Kapacita biologické čistírny odpadních vod vystačí pro 1300 obyvatel a pojme na 6435 metrů krychlových vypouštěných odpadních vod za měsíc. „Pracovat bude na principu aktivačního čištění s využitím jemnobublinné aerace. Nová čistička například v Ořechově umožní i v lokalitě Hůrky napojit 36 nových rodinných domů a tři bytové domy,“ uvedl mluvčí Swietelsky stavební Zdeněk Zuntych.

V katastru Ořechova vznikne 3325 metrů kanalizačních stok, v sousedních Vážanech 2171 metrů. „Umožní nám to obě obce dál rozvíjet, a přitom kolem sebe mít čisté životní prostředí. V tomto případě Ořechovský potok, do kterého všechny odpadní vody dosud směřují,“ uvedla ořechovská starostka Jarmila Jilgová (Sdružení ořechovských občanů).

Projekt obě obce připravovaly zhruba deset let, práce skončí do léta 2022. Z katastru Vážan totiž odpadní vody přitékají do Ořechova, a proto v říjnu 2016 založily dobrovolný svazek, který se stal investorem stavby. „Je to nejlepší možné řešení. Ve Vážanech nejdříve uvažovali o kořenové čističce odpadních vod, ale postupně převážily výhody společného projektu,“ doplnila Jilgová.

Kromě Swietelsky stavební se na budování čistírny odpadních vod a jednotné kanalizace budou podílet také Vodohospodářské stavby Javorník - CZ a společnost Arko Technology. Podle stavbyvedoucího závodu Dopravní stavby Morava Swietelsky stavební Roberta Prokipčáka stavbaři část rekonstrukce kanalizačních stok provedou moderní bezvýkopovou technologií, která je šetrná k životnímu prostředí a nevytváří dlouhodobá omezení při výstavbě kanalizace.

Reklama

Doporučované