Hlavní obsah

„Oslabuje demokracii a poškozuje děti,“ vypovídala exzaměstnankyně Facebooku

Foto: Profimedia.cz

Facebook podle bývalé zaměstnankyně Frances Haugenové oslabuje demokracii a poškozuje děti.

Reklama

Bývalá zaměstnankyně Facebooku Frances Haugenová v úvodu svého dnešního slyšení v Senátu amerického Kongresu řekla, že vedení Facebooku ví, jak učinit produkty společnosti bezpečnějšími, ale nedělá to, jelikož upřednostňuje zisk.

Článek

Již v neděli v televizním pořadu 60 Minutes bývalá zaměstnankyně Facebooku Frances Haugenová oznámila, že stojí za únikem informací, jež byly základem pro sérii negativních článků o Facebooku v listě The Wall Street Journal. Facebook podle WSJ má k dispozici dvě studie, podle nichž užívání sociální sítě Instagram vede u některých dospívajících k psychickým problémům jako snížené sebevědomí, poruchy příjmu potravy či sebevražedné myšlenky.

Frances Haugenová, která ve Facebooku a dalších firmách pracovala jako produktová manažerka, dnes vypovídala v americkém Senátu. Slyšení se týkalo ochrany dětí na internetu, Haugenová během něj uvedla, že produkty Facebooku „poškozují děti, vedou k rozdělení společnosti a oslabují naši demokracii“. Lídři Facebooku podle ní vědí, jak učinit produkty společnosti bezpečnějšími, ale „neudělají to“. „Místo lidí upřednostnili své obrovské zisky,“ prohlásila v Senátu.

Haugenová při slyšení také poukázala na rozsáhlé pravomoci šéfa Facebooku Marka Zuckerberga. Poznamenala, že „Mark se v současné chvíli nemusí zodpovídat nikomu, kromě sobě samému“. Vyjádřila se také k rozsáhlému pondělnímu výpadku facebookových služeb, který postihl uživatele po celém světě. „Včera (v pondělí) jsme viděli, jak byl Facebook odstraněn z internetu,“ řekla. „Nevím, proč vypadl, ale vím, že Facebook nebyl více než pět hodin využíván k prohlubování rozdílů, destabilizaci demokracií a k tomu, aby dospívající dívky a ženy měly špatný pocit ze svých těl,“ uvedla.

Jediným možným řešením, jak podezřelým aktivitám Facebooku zabránit, je podle bývalé zaměstnankyně dohled Kongresu, v opačném případě „Facebook i nadále bude dělat rozhodnutí proti společnému dobru“.

Žena rovněž poznamenala, že s podobnými problémy se setkala i u dalších firem. „Ve Facebooku to ale bylo výrazně horší než cokoliv, co jsem viděla předtím. Byl tam střet zájmů mezi tím, co bylo dobré pro veřejnost, a tím, co bylo dobré pro Facebook,“ řekla. Dodala také, že Facebook veřejnosti lhal ohledně pokroku, který učinil v boji proti projevům nenávisti a dezinformacím na svých sítích.

Podle republikánské senátorky Marshy Blackburnové „je evidentní, že Facebook dává přednost zisku místo blahobytu dětí a všech uživatelů“. Její republikánský kolega Dan Sullivan s odkazem na zjištění o vlivu Facebooku na děti řekl, že si svět jednou položí otázku: „Co jsme si sakra mysleli?“

Cílem Haugenové je podle jejích vlastních slov přispět ke změnám v aktivitách sociálních sítí. Zákonodárci by podle ní měli vyžadovat od Facebooku větší transparentnost, co se týče algoritmů a vnitřních předpisů, které společnost používá.

Demokratický senátor Richard Blumenthal v souvislosti s tím vyzval šéfa Facebooku, aby před Senátem vypovídal a aby Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) a Federální obchodní komise (FTC) postup Facebooku vyšetřily.

Mluvčí Facebooku Kevin McAlister v e-mailu před dnešním slyšením uvedl, že společnost považuje ochranu své komunity za důležitější než maximalizaci zisku. Podle něj uniklé dokumenty nedokládají, že Instagram je pro dospívající dívky „toxický“.

Šéf komunikačního odboru Facebooku Andy Stone při slyšení na Twitteru napsal, že Haugenové byly pokládány otázky týkající se oblastí, kterým se pracovně nevěnovala, včetně bezpečnosti dětí a Instagramu.

Reklama

Související témata:

Doporučované