Hlavní obsah

Oslava narozenin Kim Ir-sena se nepovedla. Raketový test skončil po pár vteřinách

KLDR v sobotu na přehlídce ukázala nové zbraně. Slavila tak 105. výročí narození Kim Ir-sena.

 

Reklama

Severní Korea se v sobotu u svého východního pobřeží pokusila odpálit další raketu. Test však nevyšel. Oznámila to jihokorejská armáda.

Článek

„Severní Korea se pokusila o test blíže nezjištěného typu rakety odpálené z přístavu Sinpcho," uvedlo jihokorejské ministerstvo obrany. Dodalo, že nedělní start se nepodařil.

Mluvčí americké armády oznámil, že střela vybuchla několik vteřin po startu. „Explodovala téměř okamžitě," citovala agentura Reuters Dava Benhama z amerického námořnictva. Podle Spojených států šlo zřejmě o balistickou raketu, jež ale nebyla mezikontinentální.

Tichomořské velitelství USA sdělilo, že nejnovější raketa byla vystřelena v sobotu v 17:21 EST (sobota 23:21 SELČ). Vzhledem k tomu, že téměř okamžitě explodovala, je k dispozici málo údajů.

„Dnešní start severokorejské balistické střely je letos už pátým raketovým testem. Jihokorejská vláda ho ostře odsuzuje, protože je jasným porušením rezolucí Rady bezpečnosti OSN a vážně ohrožuje mír a bezpečnost na Korejském poloostrově,“ uvedl Cho June-hyuck, mluvčí jihokorejského ministerstva zahraničí.

Jen několik hodin před raketovým testem KLDR slavila 105. výročí narození zakladatele komunistického režimu Kim Ir-sena. Na přehlídce se objevily také nové balistické střely.

KLDR vypustila balistickou střelu z oblasti u přístavu Sinpcho na východě země už na počátku tohoto měsíce, před vrcholnou schůzkou představitelů USA a Číny, která je hlavním spojencem KLDR. Na schůzce se jednalo také o severokorejském zbrojním programu.

Podle tiskových agentur KLDR na sobotní vojenské přehlídce zřejmě ukázala nové rakety dlouhého doletu a balistické střely odpalované z ponorek s dosahem více než 1000 kilometrů.

Podle expertů to naznačuje, že Severní Korea postupuje v realizaci plánu umístit své balistické střely na obtížně zaměřitelné ponorky. Odborníci na zbraně rovněž zaznamenali, že před tribunou projelo na tahačích i několik mezikontinentálních raket podle všeho nového typu s mobilními odpalovacími rampami.

KLDR už v minulosti provedla pět jaderných testů a řadu raketových zkoušek. Obojí jí zakazuje rezoluce OSN. Zbrojní testy zvyšují napětí na Korejském poloostrově i se Spojenými státy.

Televize NBC tento týden s odvoláním na nejmenovaný zdroj ze zpravodajských služeb informovala, že Spojené státy jsou připraveny podniknout preventivní úder konvenčními zbraněmi proti KLDR v případě, že získají důkazy o přípravách KLDR podniknout další jaderný výbuch. Severokorejská armáda následně pohrozila, že nemilosrdně zpustoší USA, pokud se Washington rozhodne na KLDR zaútočit.

Jižní Koreu v neděli navštíví americký viceprezident Mike Pence, který zde zahajuje desetidenní cestu po Asii a Tichomoří. V rámci své cesty navštíví také Japonsko, Indonésii, Austrálii a americký stát Havaj.

Reklama

Doporučované