Hlavní obsah

Oslavil by 75. narozeniny. Mercuryho tabu straší západní společnost dodnes

Foto: Profimedia.cz

Frontman skupiny Queen Freddie Mercury by oslavil 75. narozeniny.

Reklama

Jedinečný, skvělý, čtyřoktávový. Freddie Mercury by v neděli oslavil 75. narozeniny. Stal se ale symbolem nejen díky svému umu, ale bohužel i z důvodu své předčasné smrti.

Článek

Frontman britské legendární skupiny Queen v útlém věku vyrůstal na Zanzibaru, do Velké Británie se s rodiči přestěhoval až v osmi letech. Narodil se se jménem Farrokh Bulsara. Ale možná i kvůli snaze se co nejvíce připodobnit britským kolonizátorům a vlivem britské školy, do které chodil, si začal říkat „Freddie“.

Za svůj pětačtyřicetiletý život se Freddie Mercury zapsal do dějin hudby jako málokdo. Jako zpěvák, skladatel i textař vytvořil rockové klasiky, které najdete v jukeboxech po celém světě.

Jenže možná daleko víc než muzika se zpětně řeší Mercuryho sexualita, kterou kvůli zjevným důvodům na vrcholu své kariéry v sedmdesátých a osmdesátých letech halil do hávu spekulací. Nákazu virem HIV v oficiálním prohlášení přiznal 23. listopadu 1991, pouhý den před svou smrtí.

Autorka tohoto textu se narodila rok poté a příběh Freddieho Mercuryho pro ni byl vůbec první zmínkou o existenci zákeřné nemoci AIDS. Právě spojení světové hudební hvězdy s epidemií stále trochu tabuizované choroby paradoxně částečně pomohlo k osvětě.

Syndrom získaného selhání imunity, nemoc, která se nejčastěji přenáší krví nebo pohlavním stykem, je v současné době stále velkým problémem v rozvojových zemích. Ve Spojených státech se šířil pravděpodobně už od poloviny minulého století, první zmínky v lékařské komunitě se však objevily až na začátku osmdesátých let. V té době už epidemie této nemoci velmi tiše řádila nejen v USA, ale právě i v Británii a ostatních západních státech.

Nikdo příliš nevěděl, a když věděl, spojoval si šíření viru s homosexualitou. Především kvůli sexuálnímu přenosu viru, který lze výrazně omezit použitím kondomu, se dlouhou dobu choroba stigmatizovala. Mlčení, jež způsobila i otevřeně homofobní společnost, ale zapříčinilo další šíření a tisíce nakažených lidí. V osmdesátých letech se zvládnutím epidemie mimochodem pomáhal i Anthony Fauci, který je v současné době v USA hlavním epidemiologem pro koronavirovou krizi.

Freddie Mercury však svou nemoc mnoho let tajil. Nakazil se někdy na začátku osmdesátých let, žil ještě další dekádu. Síly mu však ubývaly a především bulvární novináři sledovali Mercuryho umírání víceméně v přímém přenosu.

V roce 2018 se režisér Bryan Singer pokusil o Mercuryho filmové memento. Natočil životopisný snímek Bohemian Rhapsody, pojmenovaný po jedné z nejslavnějších skladeb skupiny Queen vůbec. „Koncert“ herce Ramiho Maleka v roli Freddieho vynesl filmu celkově 5 nominací na Oscara. Sklidil ale také obrovskou kritiku.

„Vnímání jeho sexuality je ve filmu problematické. Je to snímek, který vyobrazuje fakt, že byl Mercury homosexuál, víceméně jako životní tragédii. Homosexualita způsobuje jeho osamělost, neschopnost být šťastný za domácí štěstí svých kolegů z kapely…“ píše v recenzi deník The Guardian.

„Není to Mercuryho životopisný snímek, ve skutečnosti je to koncert skupiny Queen a chce to ukázat Freddieho Mercuryho jako rockového boha namísto reálné queer lidské bytosti,“ vymezuje se vůči filmu i server Vox.

„Nikdo v Bohemian Rhapsody není otevřeně homofobní, ale homofobie se objevuje v jemných nuancích,“ přidává se také časopis The Conversation.

I třicet let po Mercuryho smrti budí kulturní vyobrazení jeho příběhu kontroverzi. A to především proto, že epidemie AIDS ve Spojených státech výrazně špiní novodobou americkou i britskou historii. Vláda počátky šíření nemoci hrubě podcenila a vedle nesporného jedinečného hudebního dědictví si osobnost Freddieho Mercuryho s sebou nese i toto nechvalné tabu.

Reklama

Související témata:

Doporučované