Hlavní obsah

Oslavy výročí planetária se posunou, on-linu už je dost

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Oslavy 60. výročí, které připadá na 20. listopadu, pražské planetárium odsouvá. On-line náhrada nebude. V rozhovoru s ČTK to řekl ředitel organizace Planetum Jakub Rozehnal.

Článek

Dodal, že letošní opatření v souvislosti s pandemií koronaviru připravila organizaci o miliony korun. Planetum sdružuje planetárium v Praze 7 a pražské hvězdárny na Petříně a v Ďáblicích.

„Na jaře jsme měli plán na několik premiér. Jedna měla být právě při příležitosti oslav,“ uvedl Rozehnal. Řekl, že v plánu bylo i symbolické rozloučení se starým elektromechanickým planetáriem - přístrojem, který organizace už nevyužívá, neboť má digitální projekci. „Mělo být demontováno, jako takové rozloučení se 'starým časem“. A chtěli jsme ukázat, jak si představujeme budoucnost planetária," uvedl.

Náhradu akce ve formě on-line neplánuje. Míní, že takových akcí jsou teď lidé nasyceni. „Myslím, že je lepší počkat, osobní kontakt je nenahraditelný. Zvlášť u planetária, které nabízí zážitek, kdy sedíte a vesmír máte okolo sebe, nikoliv jen před sebou na obrazovce,“ řekl Rozehnal.

K plánům planetária Rozehnal uvedl, že končí životnost projekčního systému a v následujících letech by tak měla přijít jeho obměna. „Musí se pořídit nová kopule, nyní máme ještě tu původní z roku 1959. Máme v plánu koupit úplně nový systém, kdy se už nepromítá na plátno, ale celá kopule by měla být jedním obrovským promítacím přístrojem,“ popsal. „Je to investice, která sahá do řádu několika set milionů korun, takže záleží, jak na tom Praha finančně za dva, tři roky bude,“ upozornil. Nynější kopule o průměru 23,5 metru patří k největším v Evropě.

Současná krize a jarní a podzimní uzavření zasáhlo planetárium v době, kdy šla návštěvnost významně nahoru. „Za dva roky se podařilo zvýšit návštěvnost planetária o 60 procent. Měli jsme ten vagon, myslím, docela slušně rozjetý a teď ho budeme muset roztlačit znova,“ poznamenal. „Co se týče ušlého příjmu, tak nás letošní rok proti loňsku přišel na nějakých 12 milionů korun,“ řekl. Při uzavření se podle něj sice ušetřilo na pořadatelích, elektřině, vytápění a klimatizaci, přesto organizace končí rok ve dvoumilionové ztrátě, kterou bude sanovat její zřizovatel - Hlavní město Praha.

„Tento rok jsme měli rozpočet, který byl daný a mohli jsme nějak vyžít. Jen na příští rok však dostaneme už o 20 procent méně, a to samozřejmě musíme počítat s tím, že návštěvnost rozhodně nebude na úrovni normálu,“ řekl. „Do konce školního roku sem určitě nebudou chodit téměř žádné školní výpravy. Myslím, že návštěvnost bude někde na 50 procentech. Takže mám trošku větší obavy z hlediska toho příštího roku než letoška,“ dodal. Loni navštívilo planetárium rekordních 160.000 návštěvníků.

Prvním ředitelem planetária byl popularizátor astronomie a selenograf Antonín Rükl. Organizaci vedl 40 let. V letech 2000-2017 stál v čele Hvězdárny a planetária hl. města Prahy další významný popularizátor astronomie a kosmonautiky, nedávno zesnulý Marcel Grün.

Reklama

Doporučované