Hlavní obsah

Osm hodin a sedm minut, v rekordně dlouhém proslovu se demokratka Pelosiová postavila za práva imigrantů

Rekordní projev ve Sněmovně reprezentantů trval přes osm hodin.Video: AP, Youtube.com

 

Reklama

Rekordní proslov zazněl ve Sněmovně reprezentantů z úst Nancy Pelosiové. Na vysokých podpatcích a bez jediné přestávky mluvila dlouhých osm hodin a sedm minut. Protestovala takto proti situaci ohledně imigrantů, kterým hrozí deportace.

Článek

Vůdkyně demokratů ve Sněmovně reprezentantů Nancy Pelosiová na zasedání hovořila bez přestávky rekordních osm hodin a sedm minut. Protestovala takto proti tomu, že v dohodě o rozpočtu, dosažené dříve v Senátu mezi republikány a demokraty, chybí opatření k vyřešení situace statisíců mladých imigrantů bez dokladů.

Ti byli doposud chráněni Obamovým programem DACA, který současný prezident Donald Trump hodlá zrušit, pokud se Kongres na řešení problému nedohodne. Zrušení programu by podle odhadů mohlo postihnout až 800 tisíc lidí.

„Vůbec nemám v úmyslu končit,“ prohodila sedmasedmdesátiletá Pelosiová po šesti hodinách svého projevu na vysokých podpatcích. Předchozí sněmovní rekord pocházel z roku 1909. Tehdejší řeč trvala pět hodin a patnáct minut. Několik hodin svého projevu věnovala také čtení dopisů a svědectví od přistěhovalců.

Jednací řád Sněmovny reprezentantů dovoluje vůdci opozice, aby se vyjadřoval tak dlouho, jak si přeje či dokáže. V Senátu má naopak výsadu nekonečných řečí každý ze stovky senátorů, takže tamní rekord přesahuje 24 hodin.

Senátoři k řečnickým výkonům přistupují často ve sportovní obuvi, avšak sedmasedmdesátiletá Pelosiová si ponechala boty na vysokých podpatcích.

Také chtěla přimět šéfa republikánské většiny ve sněmovně Paula Ryana, aby se zavázal, že debatu o přistěhovalcích zařadí na program. Paul Ryan její žádosti dosud nevyhověl.

Reklama

Doporučované