Hlavní obsah

OSN: Chášakdžího vražda byla plánovaná, odpovědnost nese Saúdská Arábie

Chášakdžího vraždu naplánovala Saúdská Arábie, stojí ve zprávě OSN.Video: AP

 

Reklama

Zvláštní vyšetřovatelka OSN dnes zveřejnila stostránkovou zprávu o vyšetřování smrti novináře Džamála Chášakdžího. Podle zprávy se jednalo o předem plánovanou vraždu, za kterou je odpovědná Saúdská Arábie.

Článek

OSN zveřejnila první zprávu o vraždě saúdskoarabského novináře Džamála Chášakdžího. Zvláštní zpravodajka Agnes Callamardová ve stostránkové zprávě uvádí, že Saúdská Arábie je za vraždu odpovědná. Podle Callamardové vyšetřování, která ve věci provedly Turecko a Saúdská Arábie, nedosahovala standardů mezinárodního vyšetřování. Callamardová nicméně neoznámila, zda vraždu nařídil přímo saúdský korunní princ nebo král, naopak řekla, že skutečnosti, které při jejím vyšetřování vyšly najevo, dávají důvod k provedení oficiálního mezinárodního vyšetřování.

Podle zprávy si byl Chášakdží plně vědom toho, jakou moc saúdský princ Mohamed bin Salmán má, a vyjádřil proto obavy o to, co by se mu stalo, kdyby se vrátil zpět do Saúdské Arábie.

Podle zprávy, která popisuje důkazy získané během vyšetřování tureckými a dalšími zahraničními tajnými službami, byl Chášakdží po vstupu na konzulát uspán za pomoci sedativ. Následně mu byl přes hlavu přetáhnut plastový pytel, který Chášakdžího udusil.

Ve zprávě byl rovněž zveřejněn přepis nahrávky rozhovoru na konzulátu: „Budeme vás muset odvézt zpátky. Máme příkaz z Interpolu,“ říká saúdskoarabský muž. Chášakdží na to odpovídá, že na něj „nic nemají“. Následně se oba muži hádají o textové zprávě, kterou by Chášakdží měl napsat svému synovi. Další hlas říká: „Zkrať to.“

Chášakdží se následně ptá: „Je tu utěrka. Chcete mě zdrogovat?“

„Dáme vám anestetikum,“ odpovídá hlas.

Následuje potyčka, po které se mužský hlas ptá, jestli je Chášakdží v bezvědomí.

„Zvedá hlavu.“

„Tlač.“

„Tlač tady, drž tam ruku, zatlač to.“

Callamardová ve zprávě tvrdí, že existují věrohodné důkazy o tom, že konzulát byl po činu „pečlivě vyčištěn“, z čehož vyvádí závěr, že vyšetřování Saúdské Arábie nebylo vedeno v dobré víře, což označuje za „bránění spravedlnosti“. Podle zprávy se jednalo o promyšlenou a předem připravenou akci.

Rijád celou událost popisoval jako nepovedenou akci, při které měl být Chášakdží zadržen a převezen zpět do Saúdské Arábie. Saúdská Arábie z činu obvinila 11 osob, nicméně nezveřejnila, o koho jde ani jak zní obvinění.

Reklama

Doporučované