Hlavní obsah

Ospalá pevnost Josefov ožila metalovým šílenstvím. Festival Brutal Assault láká na kapely Laibach, Sepulturu či Behemoth

Josefovská pevnost po roce opět hostí největší evropský festival zaměřený na black a death metal. Brutal Assault letos přivítá například Laibach či Behemoth.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

V historické pevnosti v Josefově na Náchodsku ve středu začal 23. ročník festivalu Brutal Assault. Akce zaměřená na ty nejtvrdší odnože metalu každý rok přivítá ke dvaceti tisícům návštěvníků z celého světa. Letošní ročník pořadatelé zatím považují za druhý nejúspěšnější.

Článek

Drsná vizáž návštěvníků i netradiční kulisy josefovské pevnosti. Na Náchodsku odstartoval Brutal Assault pro fanoušky nejtvrdších odnoží metalu. Festival, stejně jako většina podobných akcí, začínal před 23 lety jako menší akce pro pár fajnšmekrů. Díky produkci i nadšení pořadatelů se však brzy vyhoupl mezi evropskou extraligu. V posledních letech vždy atakuje dvacetitisícovou hranici návštěvnosti.

Ve stanových městečkách, která každoročně rostou mezi stromy na hradbách kolem pevnosti, sice většinou převládá polština a němčina, avšak festival si našel řadu příznivců i na vzdálenějších kontinentech. Již tradičně korzují po areálu Chilané. Kdo by si nebyl jistý, kam zařadit exotické tváře, tomu napoví vlajkami, které po celou dobu konání festivalu hrdě nosí přes ramena. Kamera přiláká i rozjařenou dvojici z Nového Zélandu. „Přijeli jsme do Evropy na celé léto na víc akcí, ale Brutal Assault pro nás byl tou, na kterou jsme se nejvíc těšili. Uvidíme, jestli naše očekávání naplní,” říká vytáhlý zrzek, zatímco jeho vousatý kamarád křepčí před kamerou.

Hlavních taháků letošního ročníku je hned několik, každému dle jeho vkusu a zájmu. Jménem, které mezi metalovými fanoušky rezonuje nejvíc, je Laibach. Slovinští matadoři se ani nedají zařadit k metalu, i přesto jejich avantgardní show plná odkazů k totalitě, kterou svojí produkcí kritizují, vyvolává velká očekávání. Laibach se na pódiu představí ve čtvrtek večer. „Na festival jsem přijela speciálně kvůli nim, protože vím, že kapela běžně na festivalech nekoncertuje, takže věřím, že to bude zážitek. Ještě i v kulisách zdejší pevnosti,” pokyvuje hlavou fanynka Lída. Vzácné výjimky, kterou Laibach pro Brutal Assault udělali, si váží i pořadatelé festivalu.

Fandové, kteří tíhnou k mystice a těm nejtvrdším odnožím metalu, jakými jsou black metal a death metal, letos určitě nevynechají polské Behemoth. Ti se na festival pravidelně vrací a pravidelně není před jejich pódiem k hnutí. „Je to kult, největší deathmetalová kapela současnosti,” potvrzuje mluvčí festivalu Radek Pavlovič.

Kultem se stal i samotný Brutal Assault, a to nejen pro fanoušky, ale i pro obyvatele ospalého pevnostního městečka na východě Čech. Josefov je sice město s unikátní atmosférou staré vojenské pevnosti z dob habsburského císaře Josefa II., avšak turisty stále nedoceněné. Jejich kroky v průběhu roku vedou jen na prohlídkový okruh podzemím pevnosti a pak zase pryč. Ulice zejí prázdnotou, čtyřdenní metalový festival je proto pro místní osvěžením. A to nejen ducha, ale i domácího rozpočtu. Při festivalu po celém městečku rostou nové nálevny. Na pivo je možné si zajít do prodejny s oblečením, květinářství či holičství zase čistotným fanouškům pronajímají sprchu či toaletu. A v neděli ráno, kdy dozní poslední kytarový riff a metalisté se rozjedou zpět domů, se Josefov vrátí zpět do svého ospalého režimu.

Reklama

Doporučované