Hlavní obsah

Ostrava chystá úpravy náměstí Dr. Edvarda Beneše v centru města

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Prostřednictvím Městského ateliéru prostorového plánování a architektury (MAPPA) organizuje soutěž o návrh na řešení prostoru. Samotné úpravy by se mohly uskutečnit za dva roky.

Článek

„Soutěž o návrh má vyřešit formu, podobu a způsoby využití veřejného prostoru, který nese označení náměstí, ale v tuto chvíli má spíše podobu průchozího parčíku. Kromě toho musí návrh řešit kulturní aspekt území, posoudit stav okolních ulic a zohlednit navazující projekty, které se zde plánují, především připravovanou rekonstrukci komplexu bývalého obchodního domu Ostravica,“ uvedl mluvčí magistrátu Petr Havránek.

Kromě Ostravice se na náměstí nacházejí například radnice centrálního obvodu Moravská Ostrava a Přívoz nebo hotel Imperial. „Obecně se předpokládá, že veřejné prostranství, ať už bude mít charakter parku či náměstí, ožije jako důstojný tmelící prostor všech domů okolo. Předmětem soutěže je proto také přesnější specifikace nového způsobu využití tohoto prostranství,“ uvedl mluvčí. Možnou proměnu náměstí léta blokoval soudní spor města s developerem Amadeus Real, v němž nakonec byla Ostrava úspěšná.

„Různorodost návrhů může přinést zajímavé pohledy na různé otázky. Včetně té, zda preferovat dostavbu náměstí na místě po bývalém Německém domě, či upřednostnit jeho parkové pojetí,“ uvedl primátor Tomáš Macura (ANO). Uvedl, že se nyní také reálně rýsuje rekonstrukce obchodního domu Ostravica jeho soukromým vlastníkem. „Věříme, že přeměna náměstí poskytne potřebnou synergii a podporu snahy soukromých investorů a povede k celkové kultivaci této lokality,“ uvedl primátor.

Součástí návrhu bude také řešení materiálů a prvků městského mobiliáře a případná změna umístění Památníku revolučních bojů, který je možné přesunout, ale nelze ho z náměstí odstranit. „Hledáme odpověď na otázku, jak nejlépe prostor pojmout. Soutěž jsme otevřeli neomezenému počtu účastníků, protože hledáme celou paletu názorů,“ uvedl ředitel MAPPA Ondřej Vysloužil.

Soutěžní návrh a na něj navazující územní studie podle něj musí přinést plán na desetiletí dopředu. „Naopak první etapa, úprava dnešní zanedbané zelené plochy, sloužící dnes až na výjimky pouze pro průchod, musí být podle soutěžního návrhu realizována v brzké době,“ uvedl Vysloužil.

Primátorova náměstkyně Zuzana Bajgarová (ANO) uvedla, že příprava soutěže trvala několik měsíců. „Výsledky prvního soutěže kola budeme znát v říjnu tohoto roku, finální návrh pak počátkem roku 2022. K samotné revitalizaci by tak mohlo dojít již v roce 2023,“ uvedla Bajgarová.

Reklama

Související témata:
Náměstí Dr. Edvarda Beneše (Ostrava)

Doporučované