Hlavní obsah

Ostrava hledá provozovatele služby sdílených kol

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Město Ostrava hledá provozovatele služby sdílených kol na další dva roky. Zájemci o provoz takzvaného bikesharingu mohou své nabídky podávat do 13. října.

Článek

Kola si lidé v Ostravě mohou půjčovat od roku 2018. Službu pro město jako první zajišťovala společnost Rekola, následně výběrové řízení vyhrála firma Nextbike, která bikesharing ve městě provozuje poslední dva roky. „Zájem o službu u Ostravanů i návštěvníků města stále narůstá. V prvním roce ujelo zhruba 16 tisíc uživatelů za necelých sedm měsíců provozu 130.486 kilometrů, loni si za osm měsíců 35.259 registrovaných uživatelů připsalo na své konto celkem 521.395 kilometrů. V letošním roce jsou sdílená kola v provozu už od začátku března a do konce září ujela přes 725 tisíc kilometrů,“ uvedla Vojkovská. Kola budou lidem ve městě k dispozici až do konce prosince.

Podle primátora Tomáše Macury (ANO) zájem uživatelů předčil očekávání města. „Proto jsme se rozhodli podporovat bikesharing formou finančního příspěvku města na každou výpůjčku i nadále,“ uvedl. Veřejnou zakázku podle něj město poprvé vypisuje na dvouleté období. Předpokládá, že cenu za službu sníží to, že bude mít provozovatel jistotu provozování systému na delší období.

Město požaduje, aby provozovatel bikesharingu v letech 2021 a 2022 zajistil jeho fungování na území všech 23 městských obvodů. Po celém území města bude přes 300 stanic, kde se budou kola půjčovat a také vracet. V období největšího zájmu, tedy od června do září, by měla být v ulicích města tisícovka sdílených kol, od března do května a od října do listopadu zhruba 800 a v lednu, únoru a prosinci 400. Pro uživatele bude nadále prvních 15 minut výpůjčky zdarma a následujících 45 minut za maximálně 25 korun. Cena za další hodinu půjčení kola nepřesáhne 40 korun.

„Podmínky pro budoucího držitele koncese na provozování sdílených kol ve městě jsme opět přizpůsobili požadavkům uživatelů. Jejich přání a potřeby jsme zmapovali také dotazníkovým průzkumem. Z ankety vyplynulo, že pokud by nebylo prvních 15 minut zdarma, více než 60 procent uživatelů by využívalo sdílená kola určitě méně než v současnosti,“ uvedla náměstkyně primátora Kateřina Šebestová (ANO).

Letos jsou sdílená kola k dispozici v 15 obvodech, nově by měla být dostupná ve všech, a to navíc celoročně. Koncesi získá zájemce, který bude splňovat všechny požadavky města a předloží nejvýhodnější nabídku.

Na každou výpůjčku loni město přispívalo 9,5 koruny, letos je smluvní příspěvek 8,2 koruny.

Reklama

Doporučované