Hlavní obsah

V Plzni bude od června ojedinělé centrum cyklistiky

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Uprostřed Plzně, na křižovatce hlavních cyklostezek, se otevře v červnu centrum cyklistiky. Místo setkávání nejen pro amatérské jezdce bude ve zrenovované, památkově chráněné kuželně, která léta chátrala.

Článek

ČTK to řekla Petra Vomelová z místního spolku nadšenců Bikeheart, který dva roky v Plzni pořádá sportovní, vzdělávací a dobročinné akce pro rekreační cyklisty.

„V Plzni máme mimořádně kladný vztah k pivu, fotbalu a cyklistice. A právě v místech, kde je fotbalový stadion a Plzeňský Prazdroj, dlouhé roky chátrala bývalá kuželna, postavená ve 30. letech minulého století,“ uvedla autorka projektu a zakladatelka spolku Vendula Mirošovská. Léta nevyužitá budova v havarijním stavu je v klidové zóně Štruncových sadů, poblíž nově vybudované náplavky na Radbuze. Mirošovská na podporu projektu založila sbírku na platformě Hithit, na které se dříve vybraly peníze i na podporu plzeňských projektů DEPO2015, Busking fest a Náplavka.

Přízemní objekt s pěti místnostmi vedle secesní Sokolovny má kruhová okna a připomíná loď zakotvenou u řeky Radbuzy. „V menším cyklocentru si opravíte kolo, zajdete na přednášku nebo se v malé kavárně poradíte se zkušenějšími jezdci,“ řekla Mirošovská. V komunitním prostoru Bikeheart Centrum cyklistiky, jehož provoz bude celoroční od 10:00 do 20:00, bude i infocentrum pro cykloturisty.

Náklady na první ze tří etap jsou dva miliony korun. Spolek dostal 550 000 korun z grantu Prazdroj lidem, dalších 150 000 Kč by rád získal na Hithitu, kde mohou dárci najít řadu odměn. Sbírka byla spuštěna 2. dubna a skončí 30. dubna. Teď je na účtu přes 52 000 Kč. „Firmy a řemeslníci nám část ceny ‚odpustí‘ jako sponzorský dar. Dále čekáme na posouzení žádosti o dotaci od města a kraje a pak to jsou vlastní zdroje zakladatelky spolku Venduly Mirošovské,“ řekla Vomelová.

Provoz plánuje spolek zahájit na přelomu června a července, kapacita sezení uvnitř bude 18 míst a dalších 30 bude na dvoře o rozloze asi 400 metrů čtverečních, kde bude relaxační zahrádka a pískoviště pro děti a prostor pro bezpečné parkování i nabíjení kol.

Objekt má spolek pronajatý od TJ Sokol Plzeň 1. „Takové místo chybí prakticky po celé republice. Podobná řešení jsou často součástí trail center, ale konkrétně v západních Čechách není ani trail centrum, ani nic podobného, když nepočítáme bikepark Špičák a Klínovec, kde jsou součástí lyžařského areálu,“ uvedla Vomelová.

Reklama

Doporučované