Hlavní obsah

Ostravský unikát. Nikde jinde v Česku už jízdu tramvaje nestartuje píšťalka

Ostravské tramvaje ještě pořád, a jako poslední v České republice, vyjíždějí na písknutí.Video: Seznam.cz

 

Reklama

Bez zvuku píšťalky se tramvaje č. 5 v ostravské části Poruba nepohnou z místa. Ostrava je tak jediným místem v Česku, kde stále ještě potkáte tramvajové výpravčí, oficiálně dispečery.

Článek

„Na obratišti Vřesinská vypravují dispečeři linku č. 5 hned z několika bezpečnostních důvodů. Tím prvním je, že řidič tramvajového vlaku nevidí na zadní vůz soupravy, případně zavírající se dveře. Za druhé dispečeři dohlíží na provoz na jednokolejné trati. Kdyby zde nebyli, tramvaje by zablokovaly veškerý provoz všech tramvajových vlaků, které jedou do centra města,” vysvětluje technický ředitel ostravského dopravního podniku Martin Chovanec.

Bezpečnostní dohled nad z naprosté většiny jednokolejnou tratí však není jedinou činností dispečerů. Jejich úkolem je také manipulace s tramvajemi, které přijíždejí z centra Ostravy a v případě nějaké mimořádné události na lince č. 5 zajišťují náhradní autobusovou dopravu ve spolupráci s centrálním dispečinkem.

Podle slov ředitele jsou dispečeři profesionálové, kteří jsou na svou pozici důkladně školení a mají dlouholetou praxi. Řada z nich má praxi i v řízení tramvajových vlaků.

Činnost dispečera je závislá jen na dvou pracovních pomůckách. Jsou jimi píšťalka a pracovní telefon, kterým výpravčí a dispečeři komunikují v případě nějaké komplikace na trati. Podle slov jedné z dispečerek nastávají problémy na kolejích třeba třikrát za den.

Dispečerky jsou v Ostravě celkem čtyři a střídají se v nonstop třísměnném provozu. Mimo to občas ve svém volném čase s tramvajemi i jezdívají.

Reklama

Související témata:
Píšťalka

Doporučované