Hlavní obsah

Ostříhají vás i na náměstí. Češi rozjeli kadeřnictví na kolečkách

Foto: Tomáš Zela

Tomáš Zela si se svou přítelkyní pořídil starou Avii, kde dnes provozují kadeřnické studio.

Reklama

V Česku začalo fungovat první mobilní kadeřnictví. Ulehčuje život lidem z vesnic, kde nejsou kadeřníci. Zatím ho majitelé vnímají jen jako víkendový koníček, ale doufají, že se za čas stane hlavním zdrojem jejich obživy.

Článek

Řidič a technik Tomáš Zela chtěl už dlouho začít podnikat, ale stále nepřicházel ten správný nápad s čím. Nakonec spojil síly s přítelkyní, která je kadeřnice. Tak vzniklo první pojízdné kadeřnictví v Česku. „Nejdříve se mi nezdálo, že by něco takového už neexistovalo. Když jsme zjistili, že v Česku opravdu nic takového není, motivovalo nás to k tomu si mobilní kadeřnictví založit,“ říká Zela.

Pořídil si starší Avii, kterou ve svém volném čase přestavěl na kadeřnický salon. „Hodně jsem improvizoval, neměl jsem žádnou předlohu, ze které bych mohl vycházet,“ říká. Práce na autě mu zabraly přes 300 hodin. Do realizace celého nápadu včetně koupě auta, vybavení a reklamy investoval kolem 250 tisíc.

Pojízdné kadeřnictví chtěl Zela se svou přítelkyní rozjet už v březnu, ale start jim překazil koronavirus. Svou první vyjížďku proto museli odložit až na 11. května. „Sice to v březnu byla smůla, ale poté, co ohlásili, že kadeřnictví můžou otevřít, se chtěl každý nechat ostříhat, takže to pro nás bylo přínosné,“ popisuje Zela. Jelikož stále chodí do práce a jeho přítelkyně je momentálně na mateřské dovolené, mobilní kadeřnictví provozují jen o víkendech.

Zatím objíždějí 12 vesnic v okolí Přerova, ale své působiště chtějí rozšířit i o Olomoucký a Zlínský kraj. Za služby si účtují ceny, které nevybočují z regionálního průměru.

Zela doufá, že kadeřnictví na kolečkách je s přítelkyní jednou bude živit. „Zatím je to spíš koníček. Neříkám, že se tím nedá uživit, ale čekáme, jaké bude mít kadeřnictví výsledky. Nepředpokládám, že nás uživí pojíždění po několika vesnicích, proto navštěvujeme i festivaly i různé akce,“ říká.

Naposledy navštívili Dřevorockfest, kde zaznamenali úspěch. „Lidé na to reagovali celkem dobře, i když se divili, protože na festivalech běžně nepotkáte kadeřníka a nenecháte se tam stříhat,“ říká Zela. Situace byla ale bizarní i pro majitele kadeřnictví. „Lidé se tam nechali stříhat lehce opilí. K žádnému konfliktu ale nedošlo,“ ujišťuje.

I když hudební a jiné festivaly nejsou místem, kam by lidé primárně chodili kvůli novému sestřihu, Zela se domnívá, že tam jejich kadeřnictví vydělá. „Budou tam hlavně mladí lidé, takže nabízíme třeba i barevné melíry a plánujeme dělat i svítící vlasy, což se k festivalům hodí,“ vysvětluje.

V dojíždění do vesnic a nabízení svých služeb lidem vidí Zela přidanou hodnotu především v tom, že na vesnicích většinou kadeřnictví nejsou, a lidé proto musí dojíždět do měst. „Proto se hlavně zaměřujeme na místa, kde kadeřníky nemají. Je to výhodné také pro důchodce, kteří mají problém s pohybem, takže se teď nemusí nikam daleko belhat o holi,“ vysvětluje provozovatel.

Místa, kudy bude kadeřnictví projíždět, vyvěšuje Zela na své webové a facebookové stránky a spoléhá také na kontakty. „Komunikujeme se starosty vesnic a lidem, kteří se u nás už nechali stříhat, posíláme zprávy, aby věděli, že do jejich obce zase přijedeme,“ vysvětluje.

Reklama

Doporučované