Hlavní obsah

Mají za sebou jen jednu vlnu covidu. A znovu Tchaj-pej hlásí nulové přírůstky

Foto: Profimedia.cz

Tchajwanci se od tohoto týdne mohou očkovat vlastní vakcínou od firmy Medigen.

Reklama

Ostrovní stát je lídrem v boji proti covidu-19, teď má i vlastní vakcínu. Tchaj-wan ve středu zaznamenal nulový přírůstek lokálně nově nakažených. Stalo se tak po více než čtvrt roce.

Článek

Země si od začátku propuknutí celosvětové pandemie covidu-19 vede v porovnání s jinými státy úspěšně. Téměř po celou dobu dokázala udržet denní přírůstky nakažených v nulových nebo nízkých jednotkových hodnotách, a místní tak mohli relativně normálně žít, byť se zavřenými hranicemi.

Situace se začala zhoršovat letos v květnu, kdy se na ostrově začala šířit mutace alfa, která na území pronikla přes posádky leteckých společností. V dosud jediné a nejhorší vlně se tak denní přírůstky nově nakažených pohybovaly v hodnotách nad 500. V tomto krizovém období zemřelo 818 z celkových 830 obětí, informuje britský server The Guardian.

Ačkoliv se zemi podařilo stlačit počty lokálně nakažených na nulu, tamní úřady varují, že v kontextu ve světě se šířící mutace delta zatím Tchaj-wan vyhráno nemá. „Věřím tomu, že jsou všichni šťastní ohledně nulového přírůstku případů, ale neznamená to, že je covid-19 kompletně pryč. Máme před sebou stále dlouhou cestu. Epidemie je nicméně relativně stabilní,“ uvedl vedoucí tamního epidemiologického centra Chen Shih-chung.

Očkovaných minimálně jednou dávkou vakcíny je na Tchaj-wanu aktuálně přes 40 procent populace. Oběma pak pouhá tři procenta z 23,5 milionu Tchajwanců. Kromě i v jiných částech světa dostupných vakcín (Moderna, AstraZeneca) má země i vlastní vakcínu od společnosti Medigen.

Tu mohou Tchajwanci využít od tohoto týdne. Naočkovat se tak nechala například tamní prezidentka Cchaj Jing-wen, aby šla lidem příkladem. Tchajwanské ministerstvo zdravotnictví ale čelí kritice, že schválení vakcíny, která ještě neprošla třetí fází klinických testů, uspěchalo, napsal zpravodajský server BBC News.

Společnost Medigen uvedla, že dosavadní studie ukázaly, že její vakcína není při vytváření protilátek o nic horší než přípravek vyvinutý firmou AstraZeneca, konkrétní údaje o účinnosti ale nezveřejnila. Očekává se, že třetí fáze klinického hodnocení vakcíny Medigen, která probíhá v Paraguayi, bude dokončena letos. Ministerstvo zdravotnictví Tchaj-wanu, jenž čelil problémům s dodávkami zahraničních vakcín, schválilo přípravek od společnosti Medigen minulý měsíc.

„Provedli jsme velké množství experimentů a všichni se mohli přesvědčit, že naše vakcína je bezpečná. Vyskytlo se jen málo vedlejších účinků, prakticky žádné horečky a podobné věci,“ prohlásil šéf firmy Medigen Charles Chen.

Očkování vakcínou Medigen, která byla vyvinuta ve spolupráci s americkým Národním ústavem zdraví (NIH), kritizovala mimo jiné hlavní tchajwanská opoziční strana Kuomintang, podle níž není preparát bezpečný. Jeden z předních představitelů strany se obrátil na soud s požadavkem, aby schválení vakcíny pro nouzové použití anuloval. Soud minulý týden tento požadavek odmítl.

Na očkování lokální vakcínou se na ostrově zaregistrovalo již více než 700 000 lidí, kteří by měli dostat dvě dávky přípravku v odstupu 28 dnů.

Reklama

Doporučované