Hlavní obsah
Online

„Jen myšlenka není trestná.“ Soud neměl přímý důkaz k usvědčení Kočnera

Foto: Profimedia.cz

Marian Kočner, muž, kterého obžaloba označila za objednavatele vraždy novináře Jána Kuciaka.

Reklama

aktualizováno •

V nejsledovanějším procesu novodobé slovenské historie zazněl rozsudek. Marian Kočner a Alena Zsuzsová jsou podle rozhodnutí soudu nevinní. 25 let si má odsedět Tomáš Szabó, řidič vraha Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové.

Článek

Co byste měli vědět

- Mariana Kočnera, kterého obžaloba označila za objednavatele vraždy, soud uznal vinným pouze v bodě nedovoleného ozbrojování. Jako nevinná odchází i Kočnerova spolupracovnice Alena Zsuzsová, kterou prokuratura vinila ze zprostředkování vraždy. Soudkyně řekla, že soud Kočnera a Zsuzsovou osvobozuje. Skutek se podle soudu stal, ale není prokázáno, že za ním stojí oni dva.

- Vinný je podle Specializovaného trestního soudu v Pezinku jen Tomáš Szabó, který byl šoférem (už odsouzeného) vraha Miroslava Marčeka, a podílel se tak na vraždě. Odsedět si má 25 let.

- Rozsudky nejsou pravomocné, možné je odvolání k nejvyššímu soudu. Kočner už je nepravomocně odsouzený na 19 let za falšování směnek televize Markíza.

- Podle slovenského Denníku N o nevině Končera a Zsuzsové rozhodli dva členové senátu Ivan Matel a Rastislav Stieranka, kteří přehlasovali předsedkyni Ruženu Sabovou. Denník N píše, že jde o „neobvyklou“ praxi, protože právě předsedkyně jako jediná podrobně studuje celý spis.

- „Verdikt soudu mě šokoval, chci porozumět jeho zdůvodnění. Respektuji ho, ale očekávám, že hledání spravedlnosti nekončí a bude pokračovat u Nejvyššího soudu,“ reagovala na verdikt soudu slovenská prezidentka Zuzana Čaputová podle deníku SME. K pokračování soudu upínají své naděje i rodiče obětí zločinu, manželé Kuciakovi podle reportérů opustili jednací síň ještě před ukončením čtení rozsudku.

  • Zsuzsovou propustili a zase zadrželi

    Alena Zsuzová kolem třetí hodiny opustila věznici Leopoldov, policie ji nicméně ihned znovu zadržela kvůli kauze vraždy bývalého primátora Hurbanova Laszlóa Basternáka. Prokurátor podle Denníku N navrhne přemístění Zsuzsové do vazby.

  • Organizace Za slušné Slovensko protesty neplánuje

    „Rozsudek v případě vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové otřásl celou společností a mnozí cítíme hněv nebo zklamání. V těchto chvílích je potřeba zachovat chladnou hlavu, i když je to velmi těžké,“ cituje Denník N vyjádření organizace Za slušné Slovensko.

  • Slovenský prokurátor ohlásil odvolání v kauze vraždy Kuciaka

    Slovenský prokurátor oznámil odvolání vůči verdiktu, kterým dnes soud první instance zprostil podnikatele Mariana Kočnera obžaloby z objednání předloňské vraždy novináře Jána Kuciaka a Alenu Zsuzsovou ze zprostředkování tohoto zločinu. Případem se tak bude zabývat slovenský nejvyšší soud.

  • Jednání soudu skončilo

    Podle slovenských médií skončilo jednání soudu, Marian Kočner nicméně zůstává v budově, pravděpodobně čeká na eskortu.

  • Soud dal příkaz k propuštění Zsuzsové, policie ji ale nejspíš znovu zadrží

    Předsedkyně soudu vydala příkaz k propuštění Aleny Zsuzsové. Tu ale nejspíš hned po propuštění policie znovu zadrží kvůli kauze vraždy bývalého primátora Hurbanova Laszlóa Basternáka.

  • Předseda Slovenského syndikátu novinářů: Jsem překvapený, poslanci by měli přepsat zákony

    „Je to velmi překvapující, národ asi nečekal takový výsledek, ale nesmíme samozřejmě vinit ty, kteří o tom rozhodli, ale právní nebo legislativní stav, který je na Slovensku. Spíš bych apeloval na poslance, aby se upravily některé zákonitosti takovým způsobem, aby bylo možné v takových procesech rozhodovat jednoznačně,“ řekl pro rádio Expres FM předseda Slovenského syndikátu novinářů Daniel Modrovský a dodal, že vypuknutí demonstrací na Slovensku nyní není vyloučené.

  • Zsuzsovou by měli v příštích hodinách propustit

    Slovenští novináři už čekají před věznicí Leopoldov na propuštění Aleny Zsuzsové, kterou prokuratura vinila ze zprostředkování vraždy. Zsuzsová by se měla ještě dnes dostat na svobodu. Podle Denníku N je však pravděpodobné, že ji hned po propuštění z vězení zatknou za přípravu vražd prokurátorů Maroše Žilinky, Petra Šufliarského a advokáta Daniela Lipšice.

    Foto: ČTK

    Věznice Leopoldov (ilustrační fotografie).

  • „Jen myšlenka není trestná“

    „Jen myšlenka není trestná,“ řekla předsedkyně senátu o svědectví Petra Tótha, který vypověděl, že se mu Kočner ve vzteku svěřil, že vražda jednoho dvou novinářů by žurnalisty vystrašila. Soudkyně dodala, že na základě motivu nelze nikoho odsoudit. Informoval o tom deník SME.

  • „Chyběl přímý důkaz“

    „Soud nemohl spolehlivě dojít k závěru, že skutek spáchali Kočner a Zsuzsová,“ zdůvodnila soudkyně verdikt. „Nebyl předložen jediný přímý důkaz, který by ho usvědčoval. Obžaloba byla postavená na sérii nepřímých důkazů, akcentovala motiv pomsty za novinářskou činnost,“ pokračovala soudkyně Sabová.

  • Ministr vnitra rozhodnutí respektuje, je nicméně zaskočený

    Slovenský ministr vnitra Roman Mikulec řekl, že respektuje verdikt a nenáleží mu hodnotit práci vyšetřovatelů, prokurátorů ani soudců. Je však zaskočený. „Jako ministr vnitra vyjadřuji absolutní odhodlání udělat vše pro to, aby policie měla rozvázané ruce pro poctivou práci, o kterou se bude moci opřít prokurátor i soudce,“ citovala ministra agentura TASR.

  • IPI: Šok a zklamání

    Zástupci Mezinárodního tiskového institutu (IPI) na Twitteru uvedli, že je zproštění údajného strůjce Kuciakovy vraždy „šokovalo a zklamalo“. „Jde o obrovskou ránu pro spravedlnost a pro celosvětový boj proti beztrestnosti. Ale ten boj musí pokračovat,“ píše IPI.

  • Reportéři bez hranic: Důkaz selhání vyšetřovacích orgánů a justice

    Mezinárodní organizace Reportéři bez hranic komentovala rozsudek slovy, že „osvobození je důkazem obrovského selhání vyšetřovacích orgánů a justice“, uvedl to podle SME šéf organizace Christophe Deloire.

  • Překvapivého rozsudku si už všímají i zahraniční média

    Konkrétně například německá veřejnoprávní televize Deutsche Welle.

  • Rodiče doufají, že u Nejvyššího soudu to dopadne jinak

    „Uvidíme, co bude dál, neztrácíme naději,“ okomentoval verdikt otec Jána Kuciaka Jozef podle Denníku N. I matka Martiny Kušnírové doufá, že u Nejvyššího soudu to dopadne jinak. „Doufali jsme, že je neosvobodí,“ řekla Zlatica Kušnírová podle SME.

    Foto: Profimedia.cz

    Na snímku rodiče Jána Kuciaka. Jozef a Jana Kuciakovi opustili soudní síň ještě před dokončením čtení.

  • Čaputová: Verdikt respektuji, ale očekávám, že hledání spravedlnosti nekončí

    „Verdikt soudu mě šokoval, chci porozumět jeho zdůvodnění. Respektuji ho, ale očekávám, že hledání spravedlnosti nekončí a bude pokračovat u Nejvyššího soudu,“ reagovala na verdikt soudu slovenská prezidentka Zuzana Čaputová podle deníku SME.

Reklama

Hlavní zprávy