Hlavní obsah

Bleskurychlé oteplení. Do hodiny stoupla teplota až o 15 stupňů. Co se to děje?

Jak se může tak rychle oteplit? A je to normální? Podívejte se.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Je to ojedinělé, ale podzim někdy tyto situace přináší, říká v rozhovoru pro Seznam meteorolog Petr Dvořák.

Článek

Záznamy české meteorologie doplnil v noci na úterý další výjimečný údaj. V Mošnově u Ostravy naměřili v noci až 21,4 stupně Celsia, což překonalo dosavadní historický zápis z roku 2004 (tehdy bylo naměřeno 21,1 stupně).

Jak Seznamu řekl meteorolog Petr Dvořák, vlna teplého vzduchu postupovala republikou velmi razantně.

„Postupovala do jihovýchodu a na měřicích stanicích se od východu k západu oteplovalo prudce. Během třiceti až šedesáti minut vystoupila teplota o 10 až 15 stupňů nahoru,“ říká.

Podle meteorologa je to, co prožíváme, v podzimním počasí spíše ojedinělé, ale na druhou stranu ne zcela výjimečné. „Někdy to tak bývá, že v průběhu podzimu přicházejí extrémní přílivy teplého vzduchu,“ uvedl Petr Dvořák s tím, že rozhodně nynější situaci nelze spojovat s globálním oteplováním, jak zmiňují diskutéři na sociálních sítích.

Teplo, které přišlo, souvisí s rozložením tlakových útvarů, kdy nad západní Evropu leží tlaková níže, a nad Ruskem je naopak oblast vysokého tlaku. „A mezi nimi proudí od jihu až jihovýchodu teplý vzduch. Původ může mít nad Středomořím, možná nad Blízkých východem,“ říká Petr Dvořák.

Video: Sledujte blogy o počasí od Petra Dvořáka

Blog o počasí od Petra Dvořáka.Video: Petr Dvořák, Seznam Zprávy

Vysoké teploty nepanují jenom v České republice. „V Maďarsku je přes 25 stupňů, takže teploty jsou na letních hodnotách, v Řecku a Turecku je pak velmi teplo,“ uvedl Petr Dvořák. „Naopak na západě Evropy je chladněji, stejně jako v Rusku, kde na východ od Moskvy už jsou teploty pod nulou.“

Že by nynější výrazné a rychlé oteplení signalizovalo teplý podzim nebo i teplou zimu, si Petr Dvořák nemyslí.

„Je to jen uspořádáním tlakových útvarů,“ opakuje důvody nynějšího oteplení. „Počasí v příštích dnech sice bude s teplotami kolem 10 až 13 stupni a podle dlouhodobé předpovědi má být listopad spíše nadprůměrný, ale neznamená to zimu s 15 stupni Celsia.“

Během listopadu už podle meteorologa budou jistě teploty i pod nulou. „Jsme na sestupné části roční křivky teplot,“ vysvětluje meteorolog.

Reklama

Související témata:

Doporučované