Hlavní obsah

Otevření první trasy pro vozíčkáře na Vysočině turisté odložili

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Otevření první přírodní trasy pro vozíčkáře na Vysočině odložil Klub českých turistů (KČT) kvůli koronaviru na podzim.

Článek

Původně se akce měla konat 9. května, náhradní termín bude asi v září, řekla dnes ČTK Marie Vincencová z odboru Šlápoty v Hněvkovicích u Humpolce. Tříkilometrový okruh pro vozíčkáře v Humpolci už je vyznačený a může sloužit. Turistické akce pro veřejnost klub na Vysočině zatím zrušil do 6. června.

„Pak se uvidí. Je to komplikované z hlediska bezpečnosti,“ řekl ČTK předseda oblastního výboru KČT na Vysočině Jaroslav Šlechta. Uvedl, že u veřejných pochodů by se v úvodu těžko bránilo vytváření shluku lidí. Účastníci jsou například zvyklí na razítka, často jich přijíždí najednou víc vlaky nebo autobusy.

Tras pro vozíčkáře už podle informací KČT vzniklo v Česku 17, humpolecká je další v pořadí. Jejím výchozím bodem je restaurace na jezdeckém závodišti Zlaté podkovy v Humpolci. Trasa vede přírodní lokalitou pod hradem Orlík, kromě značení obsahuje i odpočinkové místo a tabule s informacemi o tradici závodů Zlaté podkovy a památkách Humpolce.

Důležité podle Vincencové bylo to, aby trasa tvořila okruh. Vozíčkáři se potřebují dostat zpátky na výchozí místo, kde mohou nechat auto. Vytvoření trasy stálo okolo 200.000 korun, vznikla s pomocí kraje a města. Na hrad Orlík se po této trase ale vozíčkáři nedostanou. „Převýšení tam je příliš velké,“ uvedla Vincencová. Pro vozíčkáře je podle ní nevhodná také samotná cesta k hradu.

Další možnou trasu pro vozíčkáře má Klub českých turistů na Vysočině vytipovanou ve Žďáru nad Sázavou.

Reklama

Doporučované