Hlavní obsah

Ovace pro Merkelovou, krach slovenské opozice i ochrana včel

Foto: Seznam Zprávy

Přinášíme nový přehled událostí, které nás zaujaly.

Reklama

aktualizováno •

Přehled středoevropského dění z 22. listopadu.

Článek

Slovenská opozice se nedohodla

Žádná pětikoalice ani čtyřkoalice nebude. Lídři slovenských opozičních stran se ve čtvrtek nedohodli na vytvoření předvolebního spojenectví. Samostatně půjde do voleb například strana exprezidenta Andreje Kisky Za lidi, která původně navrhovala koalici Blok změny.

Podle průzkumů sice vede vládnoucí Směr-SD, nová vláda se ale bude sestavovat s obtížemi. Podle analýzy slovenského Denníku N může v parlamentu zasednout až deset stran a nejpravděpodobnější vládou bude nakonec široká koalice. Slováci budou své poslance volit na konci února.

Středoevropský přehled 21. listopadu

Sloupky místo „kamenů zmizelých”

Rakouský Linec se dočká připomínky místních židovských obyvatel, kteří nepřežili hrůzy druhé světové války. Hornorakouská metropole čelila kritice, že v jejích ulicích chybí viditelná vzpomínka na oběti holokaustu. Tzv. Stolpersteine, tedy „kameny zmizelých” zasazené do dlažby, které známe i z českých měst, vedení Lince odmítlo.

Nakonec v hlasování odborné poroty zvítězil návrh umělce Andrease Strausse. Už v příštím roce by se tak v ulicích města měly objevit jednoduché, jeden a půl metru vysoké a 35 centimetrů široké sloupky. Na každém sloupku by mělo být jméno židovského obyvatele Lince, jeho poslední adresa, datum deportace a úmrtí. Jakýmsi „mementem” má být „domovní zvonek” u každého jména.

Maďaři chtějí chránit včely

V Budapešti ve čtvrtek vznikla Asociace pro evropské včely. Má zabránit vymírání včel na území Unie a rozšiřování nepůvodních druhů. Zapojili se zatím včelaři z deseti zemí. Maďarsko může úbytek včel obzvlášť zasáhnout, 80 procent akátového medu spotřebovaného v EU pochází právě od maďarských včelařů. Někteří z nich zaznamenali letos úbytek produkce až o 40 procent. Na vině jsou podle chovatelů zejména chemikálie používané v zemědělství.

Sjezd CDU ve spíše pochmurné atmosféře

Ovace vestoje si v hale č. 1 lipského výstaviště vysloužila odcházející spolková kancléřka Angela Merkelová, která už od loňského prosince nestojí v čele nejsilnější německé strany. Hlavní postavou sjezdu ale není. Delegáti se mají oficiálně bavit o nejrůznějších programových záležitostech. V kuloárech se ale řeší hlavně to, kdo by měl stranu vést coby kandidát na kancléře v příštích parlamentních volbách.

Foto: Profimedia.cz

Kancléřka Angela Merkelová na sjezdu německé CDU.

Nová předsedkyně CDU a ministryně obrany Annegret Krampová-Karrenbauerová (zvaná AKK) jde od porážky k porážce. Její stranická autorita je značně otřesená a propadla se i její obliba u veřejnosti. Pravý opak se dá říct o Friedrichu Merzovi, který s AKK v boji o post šéfa CDU těsně prohrál. Podle aktuálního průzkumu ztratili křesťanští demokraté od roku 2017 2,6 milionu voličů.

Dekomunizace má nový rozměr

Polská vládnoucí strana Právo a spravedlnost si v noci ze čtvrtka na pátek prosadila tři (své spolehlivé) nové ústavní soudce. Je mezi nimi prostořeká a často vulgární konzervativní exposlankyně Krystyna Pawłowicz, ale také hlavní tvář kontroverzních reforem soudnictví Stanisław Piotrowicz. Jeho životopis je pozoruhodný – byl členem komunistické strany a před rokem 1989 prokurátorem, teď je přitom hlavním hlasem volajícím po „dekomunizaci justice”. Důvěru voličů už v říjnových volbách nedostal, důvěru své strany ale má. Premiér Mateusz Morawiecki Piotrowicze hájí, choval se prý vždy slušně.

Reklama

Související témata:

Doporučované