Hlavní obsah

Leopardy, drahý galavečer k 17. listopadu i Orbánova omluva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Přehled středoevropského dění z 21. listopadu 2019.

Reklama

Přehled středoevropského dění z 21. listopadu.

Článek

Německé tanky Leopard budou mít novou super ochranu

Proslulé tanky Leopard německé firmy Krauss-Maffei Wegmann (KMW), které má ve své výzbroji 19 armád světa, dostanou novou aktivní ochranu. Die Welt nazývá moderní systém izraelské společnosti Rafael „Hard Kill”. Ten dokáže protitankové střely ničit ve vzduchu ještě dříve, než přijdou do kontaktu s kolosem. Na mezery v ochraně obrněnců se přišlo v roce 2017, když příslušníci tzv. Islámského státu dokázali na syrském bojišti zničit několik starších modelů Leopardu. Tank, který oslavil už své 40. narozeniny, přitom dlouhá léta platil za prakticky nezranitelný. Systém „Hard Kill”, který je schopný reagovat v řádu milisekund, by měl nově chránit také americké tanky Abrams.

Přehled středoevropského dění z 20. listopadu 2019

Tusk zůstává v Bruselu

Jízlivý tweet napsal ve středu polský prezident Andrzej Duda. Gratuluje v něm Donaldu Tuskovi ke středečnímu zvolení předsedou Evropské lidové strany. Proč jízlivý? Dlouho se totiž spekulovalo, že bude Tusk příští rok na jaře kandidovat na polského prezidenta. Nedávno ale oznámil, že se do polské politiky nevrátí ani po uplynutí mandátu předsedy Evropské rady. Dudovi tím pádem odpadl jeden výřečný konkurent. „Přeji hodně štěstí a mnoho osobních úspěchů,” vzkázal teď prezident Tuskovi.

Maďaři posílí jednotky v zahraničí

Z Budapešti zamíří o třetinu víc vojáků na zahraniční mise Severoatlantické aliance. Oznámil to maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó. Kontingent v Afghánistánu posílí ze 100 vojáků na 170 a další stovka vojáků pojede do Kosova, kde jich bude po navýšení celkem 500. Právě západní Balkán je podle šéfa maďarské diplomacie pro Maďarsko klíčový.

Drahý galavečer k listopadu 1989

Podezřele vysoký účet za 17. listopad dostalo slovenské ministerstvo kultury. Nedělní galavečer v bratislavském národním divadle stál více než půl milionu eur (12,7 milionu korun). Oslava 30 let svobody tak stála zhruba desetkrát víc než podobné akce. Ministerstvo, které řídí nominantka strany Směr-SD, se brání složitostí scény. Vysvětlení chtějí dvě menší koaliční strany i prezidentka Zuzana Čaputová, která v neděli na galavečeru byla. Informoval o tom deník SME.

Méně Rakušanů na pracovním trhu - nahradí je roboti, nebo přistěhovalci?

V příštích 15–20 letech zřejmě na rakouském pracovním trhu ubude půl milionu domácích zaměstnanců. Vyplývá to z nejnovější studie o demografickém vývoji země. Rakousko tak podle Der Standard bude muset velmi brzy řešit, jak tuto „mezeru” zacelí. Rakousko se těžko smíří s nižším blahobytem, a tak zbývá cesta větší robotizace nebo vyššího počtu pracovníků z ciziny. V zemi, kde je imigrace velmi citlivým tématem, ale poslední cesta není úplně snadná. Podle některých expertů by se Rakousko mohlo vydat cestou Japonska a vsadit na kombinaci lepších pracovních výkonů, kapitálových investic a technologických inovací.

Orbánův zavádějící dotazník

George Soros bude stát maďarskou vládu jednu omluvu a v přepočtu 153 tisíc korun. Kabinet Viktora Orbána totiž ve středu u nejvyššího soudu prohrál spor. Vláda v dotaznících o migraci, které rozeslala do milionů poštovních schránek, podle rozsudku uvedla „zavádějící a nepravdivě prezentovaná fakta”. Týkala se lidskoprávní organizace Maďarský helsinský výbor, kterou vláda nařkla z přijímání peněz od finančníka Sorose.

Reklama

Doporučované