Hlavní obsah

Výbuchy a rychlá akce. Policie zasáhla v příbramské bance, kde držel muž devět rukojmí

Podívejte se, jak to vypadalo na příbramském náměstí.Video: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Policie uzavřela oblast kolem banky, muž držel rukojmí necelé tři hodiny.

Článek

Ozbrojený muž přepadl dnes odpoledne pobočku Unicredit Bank v Příbrami. V budově na centrálním náměstí držel devět rukojmí – dva zaměstnance banky a sedm klientů, jednoho zákazníka propustil ještě před příjezdem zásahové jednotky. Po necelých třech hodinách do banky vnikli příslušníci Útvaru rychlého nasazení (URNA). Muže, který měl u sebe funkční krátkou střelnou zbraň, zadrželi. Rukojmí jsou v pořádku, nikdo nebyl zraněn, pachateli hrozí pět až 12 let vězení, řekla novinářům po zásahu mluvčí policie Monika Schindlová.

Motivem přepadení nebyla loupež. „Muž chtěl na sebe upozornit a vyjednávat,“ řekla policejní mluvčí. Již dříve uvedla, že pachatel chtěl podat trestní oznámení. Muž je ročník narození 1990, byl držitelem zbrojního průkazu. Při vstupu do banky podle policejní mluvčí jednou vystřelil do stropu. V minulosti se už dopustil drobné trestné činnosti.

Celou akci muž podnikl kvůli tomu, že chtěl podat trestní oznámení prostřednictvím médií, řekla Schindlová. „Konkrétní motiv trestního oznámení zjišťujeme,“ dodala mluvčí. Banku si podle ní vybral zcela náhodně.

Oznámení o přepadení banky policie dostala kolem 14:30, na místě dorazil policejní vyjednavač, středočeská zásahová jednotka i URNA spadající pod Policejní prezidium. Připraveni byli záchranáři se speciálními vozy pro mimořádné události. Krizoví interventi policie pomáhali lidem, které policisté vysvobodili z banky. Nikdo z rukojmích nebyl zraněn ani při akci speciální policejní jednotky, ani když pachatel držel v bance rukojmí. „Pachatel vyvázl ze zásahu s drobnými řeznými rankami od zásahové výbušky,“ uvedla mluvčí.

Podívejte se na záběry z místa, kde došlo k přepadení banky.

Záběry z místa, kde došlo k přepadení banky.Video: Facebook.com / Tomáš Makalouš

Náměstí T.G. Masaryka v centru Příbrami bylo úplně uzavřeno, příjezdové ulice byly ohrazeny policejními páskami, z bezpečnostních důvodů tam nesměli chodci ani auta. Nad městem monitoroval situaci vrtulník. V momentě, kdy policisté vtrhli do banky, se ozývaly silné exploze ze zásahových rozbušek. Kolem 17:30 byl provoz na náměstí plně obnoven, zadržený muž skončil na policejní služebně. Výslechy čekají i rukojmí.

+3

Reklama

Související témata:

Doporučované