Hlavní obsah

Oživili starý penzion a bojují o přežití. Turismus přijde o stovky miliard

Zda bude uzavření Jizerského penzionu dočasné, nebo trvalé, bude záležet na tom, jestli provozovatelé seženou peníze na další splátky půjčky, kterou si vzali na rekonstrukci.

Reklama

Manželé Budští zrekonstruovali penzion v Jizerských horách, na část přestavby si půjčili. Teď jim hrozí, že o vše přijdou. Pokud jim úvěrová společnost nedá odklad splátek, může to skončit i nuceným prodejem nemovitosti.

Článek

„Vážený kliente, po posouzení Vaší žádosti Vám sdělujeme, že není možné provést odklad splátek smlouvy.“ Tato věta a četba smluvních podmínek půjčky na rekonstrukci jejich penzionu vyděsila Martinu a Daniela Budské natolik, že začali na všechny strany rozesílat volání o pomoc.

Březnovou splátku ve výši přes 11 tisíc korun ještě zaplatili, na další už ale nemají. A nejen na ni. Ještě než jejich podnikání vláda opatřeními proti šíření koronaviru zakázala úplně, hosté jim odříkali a rušili rezervace. Budští už vyčerpali svoje rezervy a nyní jim zbývá 1 500 Kč. Konec nuceného uzavření ubytovacích kapacit v Česku a s ním i potenciální příjmy od turistů jsou zatím v nedohlednu.

„Koronavirus ovlivní všechny obory napříč celou ekonomikou. První důsledky již sledujeme každý den. Svět se určitě změní, zatím jsme nic podobného dosud nezažili. V oboru cestovního ruchu to zasáhne jak malé, tak velké hráče. Klíčové bude dostat zpět likviditu do našeho sektoru, abychom zachránili pracovní místa, a tím udrželi standardní provoz ubytovacích kapacit,“ míní Gorjan Lazarov, ředitel sítě hotelů Orea.

Ve hře jsou desítky miliard

Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR ČR) a Economic Impact vytvořily modely odhadující dopad na cestovní ruch. Pokud by současná omezení vlády trvala do konce dubna 2020 a uzavření hranic do konce května 2020, pak je přímo ohroženo cca 173 tisíc přepočtených pracovních úvazků, spotřeba cestovního ruchu v letošním roce propadne o cca 142 miliard korun (o 47 %), tržby v multiplikaci vázané na cestovní ruch celkem o cca 286 miliard korun a veřejné rozpočty přijdou celkem o cca 60 miliard korun.

Ve druhé variantě, kdy by restrikce trvaly do konce června 2020 a uzavření hranic do konce srpna 2020, bude ohroženo cca 246 tisíc přepočtených pracovních úvazků, spotřeba cestovního ruchu klesne o cca 202 miliard korun (o 67 %), tržby v multiplikaci vázané na cestovní ruch celkem o cca 408 miliard korun a veřejné rozpočty přijdou celkem o cca 85 miliard korun.

„Dopady na podnikatele v cestovním ruchu a jejich zaměstnance budou drtivé. Úlevy na daních, příspěvky na mzdy, daňové prázdniny pro rozjezd cestovního ruchu a úhrady mezd a odvodů na zaměstnance jsou kroky, které by mohly pomoci udržet cestovní ruch při životě. Nejde pouze o překonání období platnosti současných krizových opatření, ale i následné období, kdy budou podnikatelé začínat od nuly a mnohdy i se ztrátami,“ uvedl prezident AHR ČR a viceprezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Václav Stárek.

Nebankovní půjčka

„Manžel se v roce 2018 rozhodl, že dům vedle nás za peníze z dědictví zrekonstruuje. Že bude mít práci i pro mě a budeme si tu na samotě u lesa provozovat penzion. Jezdilo sem vždy hodně klientů. Dům se koupil v roce 2018, největší přestavba byla v roce 2018 a přes rok 2019 se průběžně dělaly ještě podlahy, společenská místnost, dětský koutek,“ popisuje Martina Budská, jak se k penzionu dostali.

Jde o jednu z nejstarších budov v Desné v Jizerských horách. Sloužila jako kramářství, pohostinství, od roku 1945 jako ubytovací zařízení. V 70 letech prošla rekonstrukcí a začala se využívat pro rekreaci zaměstnanců Avia Kutná hora.

„Dům byl totálně vybydlený, vyháněli jsme odtamtud feťáky a jiné nepřizpůsobivé, co si z něj dělali skladiště nebo z něj vše kradli. Nebyly žádné rozvody vody, topení vyrvané, žádná futra, prostě katastrofa,“ pokračuje provozovatelka.

Rekonstrukce spolkla jeden a čtvrt milionu korun, z toho 800 tisíc si manželé půjčili. Protože ale jejich podnikání mělo krátkou historii, žádná banka jim nechtěla půjčit nebo jim nabízela úvěr s roční splatností. Tak vysoké splátky by nezaplatili.

Obrátili se proto na nebankovní společnost Acema. Ta jim půjčila. „Podmínky smlouvy jsme neřešili, protože jsme věděli, že budeme splácet. Teď je ale čteme a hrozí nám obrovský průšvih. Protože mohou při pozdním placení navýšit úroky a půjčku kdykoli zesplatnit. V podmínkách od Acemy také je, že si nesmíme brát jiné úvěry,“ podotýká Budská.

Smlouva byla uzavřena jako podnikatelská půjčka. To znamená, že smluvní strana nemůže spoléhat na ochranu, kterou požívají spotřebitelé. Nefungují zde standardní orgány ochrany spotřebitele (finanční arbitr) a ve smlouvě lze sjednat podmínky, které by u smluv spotřebitelských sjednat nešly.

„Zdá se, že společnost Acema Credit Czech to má velmi dobře propracované a zajištěné. Ve smlouvě jsem našla i to, že byla povinnost sepsat notářský zápis se svolením vykonatelnosti. Ten nebyl přiložen, ale pokud byl sepsán, tak to znamená, že pro získání exekučního titulu nepotřebuje společnost vydání platebního příkazu soudu, ale postačuje právě ten notářský zápis,“ uvádí právnička finančně-poradenské společnosti Partners Simona Machulová, která měla možnost podmínky smlouvy prostudovat.

„Zároveň byla sjednána i rozhodčí smlouva, tzn. jakýkoliv spor ze smlouvy, třeba o platnost některého ustanovení, budou rozhodovat rozhodci, nikoliv soud,“ doplnila.

Bezvýchodná situace

Provozovatelé penzionu se snažili získat pomoc na ministerstvu průmyslu a obchodu. Na infolince jim poradili, ať svého věřitele požádají o pomoc. To samé radí i ministerstvo financí. V případě komplikace při hrazení splátek je podle něj potřeba s bankou aktivně komunikovat a informovat se na všechny možnosti, které se pro řešení platební neschopnosti nabízejí. „Zejména je nutné se seznámit s tím, jak se případný odklad splátek odrazí ve splátkovém kalendáři, zda úroky během odkladu splátek nabíhají či nikoli a zda existují nějaké další platby požadované po dlužníkovi ze strany věřitele,“ uvedl mluvčí resortu Tomáš Weiss.

„Naši žádost e-mailem Acema zamítla. Když jsme tam volali, řekli, že je to nezajímá, že máme ve smlouvě jasně dané podmínky,“ říká Budská.

Acema klientům v zamítnutí žádosti o odložení splátek také doporučila, aby se o případnou další pomoc obrátili na Českomoravskou záruční a rozvojovou banku, která pomáhá subjektům zasaženým koronavirem. Ze speciálních úvěrů COVID, jejichž druhé kolo Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB) nyní připravuje, ale nejde splácet jinou půjčku.

„Co se týče podpory těch podnikatelů, kteří nemají na splátky úvěru, to není otázka na nás. Podpora prostřednictvím COVID I a II je určena na úhradu provozních výdajů, jako jsou mzdy, nájem, energie, dodavatelsko-odběratelské faktury, materiál, zásoby apod.,“ uvedla mluvčí ČMZRB Marie Lafantová. Provozní výdaje nemají Budští nyní žádné, protože stát jejich podnikání zavřel.

Změna názoru

Zda bude uzavření Jizerského penzionu dočasné, nebo trvalé, bude záležet na tom, jestli manželé seženou peníze na další splátky půjčky. Seznam Zprávy oslovily společnost Acema s dotazem, zda plánuje v současné situaci, za kterou nemohou, dávat svým dlužníkům odklad. Ačkoli to původně odmítla, změnila názor.

„Předpokládáme, že k podobnému společensky odpovědnému kroku, k jakému se odhodlaly banky (umožnění odkladu splátek – pozn. red.), nyní v rámci samoregulace přistoupí také nebankovní poskytovatelé spotřebitelských úvěrů, kteří se v tuzemsku rovněž významným způsobem podílejí na financování potřeb spotřebitelů,“ konstatoval mluvčí ministerstva financí.

V tomto případě zřejmě ano. „Společnost Acema Credit Czech si uvědomuje výši tlaku současné situace na podnikatele i spotřebitele v ČR. Proto od 24. 3. 2020 je ke stažení formulář pro žadatele o odklad až tří splátek z důvodu pandemie viru COVID-19. Souběžně s tím budeme mít jasně nastavena pravidla pro posuzování těchto žádostí. Část žádostí, které proběhly i mimo připravovanou mechaniku, je již v této chvíli schválena,“ reagoval mluvčí Michal Petřek. Úlevy bude Acema poskytovat od dubna.

Od klienta-podnikatele bude chtít firma kromě konkrétních vlivů současné situace vědět, jaká je jejich ekonomická situace. „Z těchto údajů vyplyne jeho schopnost splácet závazky vůči naší společnosti a zda ho existenčně neohrozí. Pokud jde o zesplatňování a další sankce, toto posoudíme v návaznosti na vývoj situace a doporučení ČNB,“ doplnil Petřek.

„Podnikatelé se u nás také často financují v rámci P2P půjček, kde do jejich úvěrů investují soukromí investoři, například Leo Express. Proto je naší povinností současně chránit i investory a jejich investice,“ vysvětlil mluvčí Acemy, proč budou případné odklady splátek hodnotit individuálně.

„Podnikatel Daniel Budský bude vyzván k dalšímu jednání a dodání dalších informací. Respektive bude moci podat žádost v rámci nového procesu,“ informoval Michal Petřek.

Manželé Budští zoufale hledají řešení, jak svůj penzion zachránit. Pokud jim Acema umožní odklad splátek, budou muset najít jiný zdroj příjmů do doby, než se jejich penzion bude bude zase moci rozjet. Uvažují i o refinancování úvěru v bance, ale bojí se, že zase neuspějí, protože ubytovatelé teď nejsou zrovna solventní skupinou dlužníků.

Reklama

Doporučované