Hlavní obsah

Pacientce jde o život, ale pojišťovna jí dál odmítá platit léčbu. I přes verdikt soudu pokračuje ve válce

Pacientka vs. VZP.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Pojišťovna měla uposlechnout soud a proplatit ženě s rakovinou její léčbu. Teď se ale VZP překvapivě rozhodla, že podá kasační stížnost – nic platit nechce. Těžce nemocná pacientka Hana Dvořáková tak musí znovu čekat na další rozhodnutí. Matka dvou dětí má přitom peníze už jen na dva měsíce léčby.

Článek

Léčba vzácného typu rakoviny stojí pacientku sto tisíc korun měsíčně. Sama je přitom v invalidním důchodu. Navzdory nemoci i finanční tísni se Hana Dvořáková rozhodla jít do sporu s VZP. Na začátku roku se po dvouleté válce dočkala úspěchu. Soud jí dal za pravdu. Jenže pojišťovna teď přišla s obstrukcemi.

„VZP podala dne 25. 2. 2019 kasační stížnost, kterou však nijak neodůvodnila. Soud ji proto vyzval k doplnění. Nic to nemění na tom, že VZP má povinnost rozhodnout v souladu s rozsudkem městského soudu,“ uvedl pro Seznam.cz právník pacientky Jan Strnad.

Pacientka má za to, že je spor v tuto chvíli osobního rázu. „Považuji to vyloženě za průtahy. Nevím, jestli si myslí, že to vzdám,“ uvedla Dvořáková do telefonu.

Verdikt soudu byl přitom jasný. Ve zkratce: zrušil předchozí rozhodnutí pojišťovny o proplácení, či spíše neproplácení léku, který zachraňuje Dvořákové život. Kromě toho soud přiznal pacientce peníze jako náhradu nákladů celého řízení.

„Pokud VZP do této doby nerozhodne (ostatně nic jí nebránilo rozhodnout dříve), podáme podnět k prošetření a probereme s klientkou další právní kroky včetně uplatnění nároku na náhrady škody a podání trestního oznámení. Obstrukcemi VZP jde totiž klientce v konečném důsledku o život,“ sdělil advokát.

Zda VZP rozhodla o proplácení léčby, není jasné. Zástupci VZP odmítli rozhovor před kamerou s tím, že je písemná odpověď dostačující.

„Pokud VZP vede s kýmkoli jakýkoli soudní spor, považoval bych za krajně nevhodné a neslušné, aby se účastníci řízení či soud samotný dozvídali o postupu pojišťovny z médií,“ uvedl mluvčí pojišťovny Oldřich Tichý.

Momentálně pacientka hradí nákladnou léčbu z peněz, které jí poslali lidé ze solidarity. Město, v němž žije, totiž vyhlásilo veřejnou sbírku. Ta již byla loni ukončena. Aktuálně ženě zbývají peníze už jen na dva měsíce léčby.

Reklama

Doporučované