Hlavní obsah

Padl během Euromajdanu. Na Ukrajině jej nazývají hrdinou, ale doma je za zrádce

Doma ho považují za zrádce, na Ukrajině je však za hrdinu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Michail Žyzneuski zemřel v zimě 2014 v Kyjevě. Zastřelili ho během takzvaného Euromajdanu – masivních demonstrací, které odstartovaly pád proruské vlády na Ukrajině. Posléze byl Žyzneuskému v Kyjevě postaven památník s jeho jménem. Ale v domovském Homielu v Bělorusku to cítí jinak. Jeho hrob tu byl už dvakrát poničen.

Článek

„Na stromě tady visel nápis: ‚Ne fašistům‘, s kresbou pentagramu. A na jeho hrobě posprejovali státní znaky Běloruska a Ukrajiny,” popisuje Žyzneuského sestra.

Sama žije v bytě, který si mohla koupit za peníze, jež jí přišly z Ukrajiny. „Minulost nejde vzít zpátky. Nevím, co říct. Být to teď, snažila bych se ho odradit, aby na Ukrajinu jezdil. To by se asi snažil příbuzný každého člověka, který během Majdanu zemřel,“ říká.

Žyzneuského rodiče zemřeli začátkem tohoto roku. V roce 2017 obdrželi na uctění památky svého syna posmrtnou medaili od ukrajinského prezidenta.

Od místních si však o poctách mohou nechat zdát. Naopak nejsou výjimkou útoky či slovní napadání. Žyzneuského sestra však zůstává pyšná a plná vzdoru.

„Myslel si, že dělá dobrou věc. A já si to myslím také, protože bojoval za to, čemu věřil. V Bělorusku to není možné. Když byste tady bojoval za své ideály, tak by z vás udělali disidenta – a skončil jste. Na Ukrajině byli lidé odvážní a stáli si za svými právy. My tohle nemáme. Naši lidé jsou příliš zbabělí, aby řekli: My nejsme otroci, my jsme svobodní lidé.”

Podrobnosti v úvodní reportáži.

Video je součástí pořadu Svět bez obalu. Sledovat ho můžete v premiéře na Televizi Seznam každý čtvrtek od 21:00.

Jak naladit Televizi Seznam? Praktický návod zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované