Hlavní obsah

Padla další hlava kvůli očkování příbuzných. Končí ředitel nemocnice

Foto: ČTK

Hejtman Kuba uvedl, že ředitel Florián vytvořil neprůhledný systém rozdělování očkovacích vakcín mimo okruh prioritně určených skupin.

Reklama

Narušil jste důvěru Jihočechů v očkování, kritizoval hejtman Martin Kuba ředitele krumlovské nemocnice Jindřicha Floriana.

Článek

Ředitel nemocnice v Českém Krumlově Jindřich Florián rezignuje na funkci. Učiní tak po výzvě hejtmana Martina Kuby (ODS). Florián totiž nechal proti covidu-19 očkovat i příbuzné a známé zaměstnanců nemocnice, jak popsal v rozhovoru pro Seznam Zprávy. Vakcínu přitom mají teď dostávat jen zdravotníci a další stanovené skupiny. Podle Kuby ředitel porušil jihočeskou vakcinační strategii a naboural důvěru Jihočechů v systém. Florián ČTK řekl, že odstoupí co nejdřív a že jiní by měli posoudit, zda udělal něco špatně.

„Myslím si, že je pro nemocnici dobře, aby rezignace byla co nejdřív, aby nebyl chaos, protože teď tam budu bez autority,“ řekl ředitel.

Hejtman Martin Kuba ve vyjádření pro Seznam Zprávy rozhodnutí ředitele kvitoval. „Potvrdilo se, že očkování dostali i lidé, kteří nespadali do preferovaných skupin. Tedy nešlo o nemocné nebo seniory. Rozhodnutí ředitele vnímám jako chlapské gesto,“ uvedl Kuba.

„Jihočeši musí mít jistotu, že očkování je transparentní, a ne že se někdo dostane k vakcíně proto, že je něčí známý nebo kamarád. Všechny ředitele jsem na to od samého počátku upozornil. Neumím si představit, že by pan ředitel dál stál v čele nemocnice,“ dodal hejtman.

Florián řekl, že hejtman má právo vybrat si správce svých nemocnic a že odstoupí. Ke Kubovu obvinění, že naboural důvěru Jihočechů v očkovací systém, uvedl, že se Kubových nařízení nedržel ve 100 procentech. „Jsem v nemocnici 40 let, tak ať posoudí někdo, kdo zná moji práci, jak moc je špatné, co jsem udělal,“ dodal ředitel.

Jak jsme popsali dříve, ředitel budoval „očkovací depo“ pro příbuzné a známé zaměstnanců nemocnice. Na seznamu bylo zhruba 200 lidí, asi 30 z nich už vakcínu dostalo. Jména podle Floriána slouží jako záloha pro případy, kdy po očkování preferovaných skupin zůstanou volné vakcíny, jež je třeba v omezeném čase využít.

Reklama

Doporučované