Hlavní obsah

Pákistánská armáda osvobodila po pěti letech ze zajetí islamistů unesenou rodinu

Pákistán osvobodil uneseného Kanaďana a Američanku, v zajetí Tálibánu se jim narodily tři děti.

 

Reklama

V zajetí se páru narodily tři děti. Akce Pákistánců může mít pozitivní dopad na chladné vztahy mezi nimi a Američany.

Článek

Pákistánská armáda dnes oznámila, že se jí podařilo osvobodit Kanaďana, jeho americkou manželku a jejich tři děti ze zajetí Tálibánu. K záchranné operaci pomohly informace amerických tajných služeb, napsala agentura Reuters. Akci Pákistánců ocenil americký prezident Donald Trump, podle něj byla pozitivním momentem ve vypjatých americko-pákistánských vztazích.

Caitlan Colemanová a Joshua Boyle padli do zajetí sítě Hakkání napojené na Tálibán v roce 2012, kdy s batohy cestovali po Afghánistánu. Colemanová byla tehdy těhotná. Všechny tři děti dvojice se narodily v zajetí.

Americká rozvědka prý pákistánské straně ve středu sdělila, že teroristé s rukojmími překročili hranici a nacházejí se v severozápadním Pákistánu. Celá rodina je po osvobození z teroristického zajetí v pořádku, dodala pákistánská armáda.

„Spolupráce pákistánské vlády je znamením, že ctí přání Spojených států, aby se Islámábád více zasazoval o bezpečnost v regionu,” uvedl Trump. Spojené státy v minulosti Pákistán opakovaně obvinily z toho, že poskytuje útočiště ozbrojencům, s nimiž Američané již 16 let bojují na afghánském území.

Americký ministr obrany James Mattis minulý týden uvedl, že Washington dá spolupráci s Islámábádem ještě jednu šanci, před tím, než Trump učiní, co bude nezbytné, aby chování Pákistánu napravil.

Reklama

Doporučované