Hlavní obsah

Pákistánskou křesťanku odsouzenou k trestu smrti přijala Kanada

Asia Bibiová opustila Pákistán, přijala ji Kanada.Video: Šimon Trantina

 

Reklama

Pákistánská křesťanka Asia Bibiová, která byla loni zproštěna obvinění z rouhání a po osmi letech propuštěna z vězení, odcestovala z Pákistánu. Informoval o tom její právník a místní média.

Článek

„Navázal jsem kontakt s několika zdroji, podle nich opustila Pákistán a zamířila do Kanady,“ řekl právník Bibiové Sajf ul-Malúk agentuře Reuters. Kanadský premiér Justin Trudeau v listopadu řekl, že jeho země s Pákistánem jedná o pomoci Bibiové. Agentura AP uvedla, že se Bibiová v Kanadě setkala se svými dcerami.

Asia Bibiová byla zatčena v roce 2009 po hádce s muslimskými ženami, které následně tvrdily, že urazila proroka. O rok později ji soud uznal vinnou a vzhledem k tomu, že v Pákistánu se urážka islámu trestá smrtí, ji poslal na popraviště. Verdikt ale loni v říjnu zvrátil nejvyšší soud, který dospěl k závěru, že žalobci nebyli schopní dokázat, že souzená žena porušila zákon.

Sama Bibiová odmítla, že by proroka urazila. Od svého propuštění z vězení se skrývala na neznámém místě. Osvobození křesťanky totiž vyvolalo v zemi značné protesty radikálních muslimů, které se úřadům podařilo zmírnit až poté, co slíbily, že Bibiové nedovolí odcestovat do zahraničí. Radikálové rovněž varovali, že Bibiovou zabijí.

Reklama

Doporučované