Hlavní obsah

Pálenice má oproti loňsku trojnásobek práce

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Zhruba trojnásobek loňského objemu ovoce zpracuje v letošní sezoně pálenice v Březnici na Zlínsku. Urodilo se totiž mnohem více švestek, jablek a hrušek než loni.

Článek

Letního ovoce se příliš neurodilo. Květy spálil mráz, následovaly studené a málo slunečné dny. Meruňky, třešně a višně, které lze také proměnit na kořalku, chyběly. „Je hodně hlavně trnek (švestek), jablka a hrušky také jsou. Takže předpokládáme, že letošní sezona bude trvat asi tak půl roku. Začali jsme 1. září a odhadujeme, že budeme končit někdy v průběhu února,“ uvedl pracovník pálenice Otto Fišer.

Loni pálenice zahájila sezonní provoz v srpnu, a předloni dokonce už na začátku července. „Proti loňsku jsme začínali v podstatě o měsíc později. Nebyly meruňky, nebyly třešně, nebyly višně. Raná jablka také nebyla, takže začínáme ovocem, jako jsou mirabelky, letní trnky, letní jablka a rané hrušky. Teď už bereme objednávky právě na konec ledna a na začátek února. Jinak jsme plní. A od poloviny října začínáme nepřetržitý provoz,“ uvedl Fišer.

Zatím se v pálenici pracuje šest dní v týdnu, denně 14 až 18 hodin. Zařízení je schopné za 24 hodin zpracovat 2,5 až tři tuny ovoce. Kvalita letních odrůd však podle Fišera není vysoká. „Bylo málo slunných dnů, to znamená, že cukernatost je nižší, což se odráží i na chuťových vlastnostech pálenky. Loni nebo předloni byly v tuto dobu chuťově lepší. Myslím si, že to bude mít vzestupnou tendenci. Teď už přece jenom bylo více sluníčka, ovoce dozrává, takže pozdní trnky budou kvalitativně lepší a budou mít vyšší cukernatost. To se týká i jablek,“ řekl Fišer.

Jakost kvasu podle něj záleží i na přístupu jednotlivých pěstitelů. Aby byl dobrý, je nezbytné zpracovávat pouze zralé a zdravé ovoce. „Další věc je údržba kvasu. Hlídat si ho, aby na povrchu nezačal plesnivět, aby v něm nezačaly hnilobné procesy,“ uvedl Fišer. Optimální teplota pro kvašení se podle něj pohybuje mezi 15 až 20 stupni Celsia.

Pálenice v Březnici zahajuje ve Zlínském kraji pravidelně sezonu jako jedna z prvních. Postupně se přidávají další. Její historie sahá do 30. let minulého století. Současný objekt, který patří obci, funguje od roku 1988.

Reklama

Doporučované