Hlavní obsah

Památkáři chystají další etapu oprav hradu Kunětická hora

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Národní památkový ústav chystá další etapu oprav hradu Kunětická hora. Projekt nazvaný Divadlo na hradě a v podhradí je zaměřený na provedení restaurátorských prací a památkovou obnovu hradního paláce.

Článek

„Začít by měl zřejmě na podzim letošního roku a skončit do konce roku 2022,“ uvedla mluvčí Národního památkového ústavu (NPÚ) na Sychrově Lucie Bidlasová.

Památkáři chtějí upravit povrchy palácového nádvoří, obnovit historické omítky jižního křídla, restaurovat kamenické prvky, opravit elektrorozvody, instalovat bezpečnostní osvětlení a ozvučení exteriérů a expozičních prostor. V severním palácovém křídle vznikne dřevěná konstrukce v úrovni prvního patra s navazujícím ochozem ve druhém patře bývalého královského sálu. Poprvé v novodobých dějinách tak bude toto hradní křídlo zpřístupněno veřejnosti. „Konstrukce zároveň umožní využití těchto prostor pro výstavní, divadelní a hudební akce,“ uvedla Bidlasová.

Projekt také počítá s revitalizací přírodního amfiteátru v podhradí, který je letní scénou například Východočeského divadla. Zahrnuje opravu jeviště, úpravu okolních ploch a celkovou opravu budovy hygienického a technického zázemí amfiteátru. Na financování stavebních prací využije NPÚ evropskou dotaci.

V roce 2018 začala na Kunětické hoře první etapa oprav, skončit by měla do června 2021. Jejich cílem je očištění objektu od novodobých zásahů, rekonstrukce fragmentu vnějšího schodiště, vyhlídkové lávky a stříšek. Obnovují se omítky historického zdiva, vzniká moderní samonosná oceloskleněná vestavba citlivá k památce a budou zpřístupněny základy a stěny historické obranné věže ve sklepních prostorách. Úpravy částečně vycházejí z projektu významného architekta Dušana Jurkoviče, podle nějž se hrad restauroval za první republiky. Na projekt získal NPÚ dotaci 61 milionů korun, celkové náklady dosáhnou téměř 79 milionů korun.

Reklama

Doporučované