Hlavní obsah

Památku padlých vojáků připomene v Afghánistánu pietní místo

Letos v Afghánistánu zahynuli čtyři čeští vojáci.Video: Nikola Zwrtková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Památku padlých českých vojáků v Afghánistánu bude od příštího roku připomínat na vojenské základně v Kábulu pamětní místo. Tvořit ho pravděpodobně bude větší kámen s pamětní deskou. Na té budou zmíněni všichni čeští vojáci, kteří zahynuli ve vojenské misi v Afghánistánu. ČTK a televizi Nova to v Kábulu řekl vrchní praporčík L. V.

Článek

Památník bude umístěn v malém „Českém háji”, který tvoří pět borovic. Vysázeli je 11. září 2014 členové českého polního chirurgického týmu. Se zřízením malého pamětního místa již souhlasil podle vrchního praporčíka i velitel základny. „Na tomto pietním místě bychom chtěli všem připomenout, že jsme jenom v tomto roce ztratili čtyři vojáky,” poznamenal.

Tři čeští vojáci zemřeli letos v srpnu při útoku sebevražedného atentátníka při hlídce u základny Bagrám. Čtvrtý zahynul v říjnu po střelbě afghánského vojáka na vozidlo s Čechy na základně Šindánd v provincii Herát.

Památku trojice padlých z 5. srpna letošního roku připomíná také výtvarné dílo na základně Bagrám. Portréty Kamila Beneše, Patrika Štěpánka a Martina Marcina vytvořil na tamní zdi kaplan jejich jednotky Pavel Brichta. Doprovází je nápis „nezapomeneme” a datum incidentu. „Stěna je mementem odvahy příslušníků ozbrojených sil Armády ČR s jasným vzkazem, že v bojových jednotkách na svoje padlé a zraněné kamarády nezapomínáme,” uvedla armáda.

Brichta na Bagrámu připomněl jiným dílem i sedm slavných československých výsadkářů, kteří zemřeli po atentátu na Reinharda Heydricha. „Na vyobrazení jsou všichni členové výsadkové skupiny, kteří se na akci podíleli. Samotný vzkaz, ohraničující jejich podobizny, mluví sám za sebe,” poznamenali zástupci armády s odkazem na text, který upomíná na známá poslední slova parašutistů obklíčených v kryptě pravoslavného chrámu sv. Cyrila a Metoděje v Praze. „Nevzdáme se! Nikdy. Jsme Češi,” uvádí nápis.

Česká armáda ztratila od začátku svého zapojení v Afghánistánu 14 mužů.

Reklama

Související témata:

Doporučované