Hlavní obsah

Pand je ve volné přírodě víc. I přesto jim hrozí vyhynutí

Prostředí, ve kterém žijí pandy velké ve volné přírodě, se podle nové studie zmenšuje.

 

Reklama

Nová studie satelitních dat odhalila, že oblast, ve které se přirozeně vyskytuje panda velká, se zmenšuje. Pandám tak hrozí vyhynutí i přesto, že jejich počet ve volné přírodě roste.

Článek

Mezinárodní svaz ochrany přírody v loňském roce přesunul pandu velkou z Červeného seznamu ohrožených druhů mezi druhy zranitelné. Pandy by tak měly být o krok dále od vyhynutí, podle nové vědecké studie jim přesto hrozí rizika. Vědci uvádí, že bambusové lesy, ve kterých pandy žijí, jsou v horším stavu než v roce 1976.

Skupina odborníků z USA a Číny provedla analýzu satelitních map - zaměřila se na výstavbu v bambusových lesích. Posledním místem, kde se pandy volně vyskytují, jsou horské oblasti na západě Číny, v okolí provincií Sečuán a Šen-si.

„S kolegy jsme chtěli zjistit, jak se přirozené životní prostředí pandy za posledních čtyřicet let změnilo, protože zásah do něj ovlivňuje i riziko vyhynutí tohoto živočišného druhu,” uvedl Stuart Primm, profesor Dukeovy univerzity, který je jedním z vědců podílejících se na studii.

Ti porovnávali satelitní snímky až do roku 1976. Zjistili, že lesy, ve kterých se pandy zdržují, jsou menší a rozdělené na více částí.

Podle profesora Primma je největší změnou v regionu to, jak hodně se vyvinula infrastruktura. „Je to hlavní důvod, proč se přirozené prostředí pand rozdělilo na menší části. Hustota silnic ve zkoumané oblasti byla v roce 2013 třikrát vyšší než v roce 1976,” řekl profesor Primm.

Studie také zjistila, že zbývající populace pand velkých ve volné přírodě je rozdělená do třiceti skupin. V osmnácti z nich žije méně než deset zvířat, což zvyšuje riziko jejich vyhynutí. Pandy totiž nemají možnost se potkat a rozmnožovat mimo svou uzavřenou skupinu.

„Základem je vytvořit koridory, jež nenaruší volnou přírodu, ale propojí oblasti, ve kterých pandy žijí. Musel by se také najít způsob, jak by zvířata přecházela silnice,” řekl BBC vedoucí asijských programů Světové organizace na ochranu přírody John Barker. Jestli mají podle něj pandy ve volné přírodě přežít, musí se zvýšit úsilí na zachování jejich přirozeného prostředí a ujistit se, že od sebe nebudou dál oddělené.

Reklama

Doporučované