Hlavní obsah

Pandemii čeští skláři zvládli. Lasvit začal dodávat svá díla domácnostem

Londýnská pobočka je pro Lasvit důležitá - je blízko světovým designérům a architektům.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Velké zakázky v hotelech, realizace pro sportovní stadiony a nově i pro domácnosti. Novoborský Lasvit se v pandemii proměnil, zaměřil se na novou skupinu zákazníků a to mu pomohlo udržet zakázky.

Článek

Lasvitu z Nového Boru – alespoň podle loňských výsledků – pandemie svědčí. Během loňska utržil více než miliardu korun a připsal si další prestižní zakázky. Pro čínské kasino firma vyrobila 50 metrů dlouhé a 20 tun těžké křišťálové draky, rozsvítila prestižní londýnské hotely a teď chystá dynamickou instalaci za miliony pro lobby multifunkčního stadionu v Budapešti.

A velké zákazníky doplnili ti menší – z řad domácností – kteří objednávají lustry, sklo či vázy. Cena závisí na konkrétním produktu, některé instalace se ale mohou vyšplhat až k milionu.

„Tím, že se některé velké projekty zpožďovaly, přizpůsobili jsme se trhu a snažíme se orientovat i na rezidenční projekty. Zaměřili jsme se na nový segment a tím jsme navýšili počet projektů,“ říká Michaela Kozáková Lasvit Velká Británie. Tam má česká firma už několik let pobočku a pět lidí.

Z Londýna je blíž světovým designérům

„Britský trh je pro nás důležitý kvůli designérům a architektům, kteří tu sídlí a se kterými spolupracujeme na projektech do celého světa,“ dodává Kozáková.

Lasvit

  • Česká sklářská a designérská společnost, která se zaměřuje na světelné instalace na zakázku a kolekce svítidel, nápojové a dekorativní sklo.
  • Firmu založil v roce 2007 Leon Jakimič. Zaměstnává kolem 400 lidí.
  • Více než dva tisíce světelných instalací společnosti zdobí hotely, privátní rezidence a další komerční i nekomerční prostory po celém světě.
  • V posledních letech spolupracoval Lasvit s mnoha známými světovými designéry.
  • Pod vedením kreativního ředitele a známého českého designéra Maxima Velčovského získal Lasvit prestižní cenu Milano Design Award 2018 přezdívanou „Oscar designu“.
  • Firma od roku 2019 sídlí v nové centrále v Novém Boru.

Poslední roky a měsíce byly zdejší pobočku turbulentní. Kromě toho, že svět zachvátila pandemie koronaviru, Británie opustila Evropskou unii.

rexit se nás dotkl spíše v detailech, jako jsou administrativní požadavky při exportu zboží.
Michaela Kozáková z Lasvit Velká Británie

„Pandemie nás donutila se přizpůsobit aktuální situaci na trhu. Brexit se nás dotkl spíše v detailech, jako jsou administrativní požadavky při exportu zboží, “ říká Kozáková s tím že v Británii se ale dost změnila nálada ve společnosti. „Cítíme to, když se bavíme s designéry, kteří jsou ze zahraničí, ale jsou tu třeba už 15 let. Dříve se tu cítili jako doma, teď mají pocity, že tu nejsou vítání,“ dodává.

Výhoda v Británii? Řídit logistiku z Česka

Británie se navíc začala potýkat s nedostatkem lidí - zásobování obchodů vázne, benzin a naftu na čerpací stanice neměl kdo dovést. „Pociťujeme to hlavně v běžném životě. Můj manžel měl například dva dny zaparkovanou motorku u benzínky, protože benzín nebyl. Jako firma to ale zatím necítíme. Přijde to v momentě, kdy budeme potřebovat relokovat další zaměstnance z Česka,“ říká Kozáková s tím, že podobné problémy Lasvit nemusí řešit hlavně proto, že veškerou logistiku firma řeší z Česka.

Problémům s nedostatkem lidí v Británii navíc zatím není konec. „Teď je například velké téma nejenom ve společnosti, ale i v politických diskusích nedostatek krocanů na Vánoce,“ dodává Kozáková.

Energie vyženou ceny nahoru

A velké téma jsou i rostoucí ceny. Zdražování se totiž nejspíš nevyhne ani Lasvitu. „Ve sklárnách fungujeme na plyn. Teď probíhá kalkulace toho, co to pro nás bude znamenat,“ říká s tím, že firma připravuje nejrůznější vývoje scénáře, nejspíš ale bude muset své ceny navýšit. „Může to být deset procent, může to být dvacet procent. Uvidíme, co se stane,“ dodává Kozáková s tím, že zdražení energií postihne téměř všechny sklárny, protože také vytápí plynem.

Reklama

Doporučované