Hlavní obsah

Panika mezi lékaři. Tvrdí, že firma, co chce pomoct s elektronickým receptem, se chová jako šmejdi

Večerní zprávy, 26. 10. 2017.

 

Reklama

Kauzou se už zabývá také Státní ústav pro kontrolu léčiv a policie. Zástupci firmy veškerá pochybení odmítají.

Článek

Praktičtí lékaři se bouří proti povinnosti používat elektronický recept. A teď navíc jejich řady zachvátila panika. Desítky doktorů mluví o tom, že je společnost Microsite CZ, která zavádění elektronického receptu nabízí, chtěla oklamat.

A i když zástupci firmy uklidňují, že tomu tak není a že nic špatného nedělají, případem se začal zabývat Státní ústav pro kontrolu léčiv a nově také policie.

Seznam Zprávy získaly svědectví lékařů a lékařek, kteří zkušenost s touto firmou popisují. O jednom takové případu promluvila třeba doktorka Markéta Švábová.

Její kolega z Litoměřicka, který sám na kameru mluvit nechce, na nabídku kývl. Místo smlouvy prý dostal rovnou fakturu na více než 20 tisíc korun.

„Snažil se od smlouvy odstoupit. Firmu ale už nebylo možné kontaktovat. A výsledkem je teď druhá upomínka a hrozí mu i exekucí, když nezaplatí,“ uvedla Švábová.

Redakce má k dispozici také e-mail zástupce firmy Františka Holcmana, který potvrzuje, že společnost nabízí zařízení elektronického receptu za 16 tisíc korun. Konkrétně si účtuje peníze za vyřízení certifikátu k přístupu do úložiště elektronických receptů, IT práce nebo za zavedení EET.

Ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv Zdeněk Blahuta potvrdil, že kvůli tomuto případu podali trestní oznámení. Jednatel firmy Radko Pokorný pochybení odmítá. „Chci se důrazně ohradit vůči uvedenému tvrzení, že paušálně lékaři považují naše jednání za nekalé,“ uvedl Pokorný.

Reklama

Doporučované