Hlavní obsah

Panika z koronaviru oběhla burzovní svět. Vypařily se miliardy dolarů

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Podle předpovědí dnes měly evropské burzy smazat pondělní ztráty. Ale nestalo se, zprávy o koronaviru v Rakousku a Chorvatsku poslaly indexy zase do červených čísel.

Článek

Co začalo jako nepatrný obchod na trhu ve Wu-chanu za pár jüanů, přerostlo do bilionového průšvihu. Burzami po celé planetě se včera prohnala panika způsobená koronavirem a analytici ze začátku počítali s tím, že se investoři do cenných papírů vyspí a ráno zase vyženou indexy nahoru. Jenže to se nestalo.

Německá burza v poledne navzdory optimismu před otevřením trhů ztrácela více než půl procenta, včera přitom po hektickém dni odepsal hlavní německý index DAX více než čtyři procenta. Podobné křivky vykreslovaly monitory také burziánům v Paříži a Londýně. V průběhu včerejška se ve městě nad Seinou tamní index poroučel o 3,9 procenta, zatímco v metropoli na Temži o 3,3 procenta.

Foto: Finance Yahoo

Jak se propadla německá burza.

Po více než pětiprocentním výplachu tak největší klid zachovali obchodníci na milánské burze, jejíž index se dnes po 14.00 pohyboval kolem nuly.

Černého Petra si od Milána přebrala Vídeň. Tamní obchodníci poslali vídeňský index o více než jedno procento do minusu, protože se potvrdila předpověď rakouského kancléře Sebastiana Kurze o tom, že se virus do alpské země dostane a nikdo s tím nic nepořídí.

Na všeobecném trendu se svezla také česká burza, ztrácela téměř jedno procento, v pondělí přitom hlásila největší propad od roku 2016.

Foto: Finance Yahoo

Jak se vyvíjel index milánské burzy.

Mizerná nálada se včera přelila i za oceán, protože americké burzy odepsaly v průměru více než 3,5 procenta. A to navzdory tomu, že Warren Buffett, též zvaný Věštec z Omahy, vysvětloval, že k prodeji akcií nevidí důvod. Jediný, kdo se trendu vymkl, byla farmaceutická společnost Gilead Sciences, jejíž akcie vzrostly o 4,6 procenta. Asistent generálního ředitele Světové zdravotnické organizace Bruce Aylward totiž prohlásil, že experimentální lék firmy by mohl být účinný.

Během 24 hodin, kdy se otevíraly a zase zavíraly jednotlivé burzy, se kvůli propadům vypařily miliardy dolarů. Podle serveru Fortune s odvoláním na výpočty agentury Bloomberg zchudlo 500 nejbohatších lidí světa o 139 miliard dolarů. Šlo o největší propad od roku 2016, kdy analytici Bloombergu začali žebříček sestavovat. Velké IT firmy typu Apple, Amazon, Microsoft nebo Alphabet pak podle výpočtů televizní stanice CNBC ztratily na hodnotě více než 200 miliard dolarů.

Reklama

Doporučované