Hlavní obsah

Papež František je v Barmě, snaží se uklidnit krizi

Papež František dorazil do jihoasijské Barmy, snaží se uklidnit kriziVideo: AP

 

Reklama

Hlava katolické církve se vydala na svou první papežskou cestu do Barmy. V zemi, která čelí obviněním z etnických čistek proti muslimům, už jednal s armádním vedením.

Článek

Po srpnových útocích muslimských povstalců a následné armádní odvetě začala v převážně buddhistické Barmě krize. Více než 620 tisíc Rohingů, příslušníků muslimské etnické skupiny, už opustilo zemi a vydalo se do sousedního Bangladéše. Papež František dnes dorazil do jihoasijské země, aby celou situaci uklidnil.

Barmský armádní generál Gen Min Aung Hlaing popírá jakoukoliv náboženskou diskriminaci při zásazích armády proti Rohingům. Jak papež na generálova slova zareagoval, zatím není známo, v minulosti ale odsoudil násilí proti „našim bratrům a sestrám Rohingským”. Barmský katolický kardinál ho následně poprosil, aby se těmto slovům při své návštěvě vyhnul a nerozdmýchával další vášně. Podle analytiků bude nynější papežova cesta zřejmě zatím největší prověrkou jeho oceňovaných diplomatických schopností.

Problematickým se zdá být především označení „Rohingové”. Barmské úřady toto pojmenování nepoužívají, etnikum označují jako „Bengálce”. Z Barmy se papež přesune do Bangladéše, kde se má setkat s menší skupinou rohingských uprchlíků. Toto symbolické gesto není pro osmdesátiletého Františka nikterak ojedinělé, obecně se totiž snaží o mírumilovný přístup a odsuzuje nespravedlnost po celém světě.

V úterý má papež v metropoli Neipyijtu na programu setkání s prezidentem Tchin Ťjoem a nositelkou Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Ťij, která čelí mezinárodním kritikám, že se Rohingů nezastává. Ve středu bude papež František sloužit v Rangúnu mši pro místní katolickou komunitu a sejde se s buddhistickými vůdci.

Reklama

Doporučované