Hlavní obsah

Vysoký komisař OSN: Situace v Barmě připomíná etnickou čistku jako z učebnice

V Barmě probíhá etnická čistka jako z učebniceVideo: AP

 

Reklama

Etnická krize v Barmě nabývá hrozivějších rozměrů, než se očekávalo. Čerstvé zprávy o eskalaci napětí mezi muslimskou menšinou Rohingů a buddhistickým většinovým obyvatelstvem přinesla světová média v souvislosti se zaminováním hranice mezi Barmou a Bangladéšem.

Článek

Patnáctiletý chlapec, kterého s těžkými zraněními ošetřují v Bangladéši, stoupl na minu. Stalo se to, když se svou matkou prchal ze země před střílejícími vojáky. Chlapec s matkou také podali svědectví, že vojáci kromě střelby pokládali miny. Podle OSN uprchlo do sousedního Bangladéše od 25. srpna už 313 000 muslimských Rohingů.

Vysoký komisař pro lidská práva OSN Zajd Raad Husajn přirovnal situaci v barmském Arakanském státě k „učebnicovému příkladu etnických čistek”. V pondělí odsoudil „brutální bezpečnostní operace” barmských bezpečnostních sil proti Rohingům a žádal jejich ukončení. Také tibetský duchovní vůdce dalajlama vyzval vůdkyni Barmy Do Aun Schan Su Ťij k mírovému řešení.

Barma navíc podle komisaře odmítla přístup vyšetřovatelů (OSN) specializujících se na lidská práva do oblasti, proto situaci nemohou celkově zhodnotit.

Rohingové v Barmě nemají kvůli místním zákonům přiznáno ani právo na občanství a jsou označováni za nelegální uprchlíky. Navzdory tomu, že historické prameny zde dokládají jejich existenci po několik století. Nemohou ani využívat státních služeb, škol a dokonce mají omezeno právo volného pohybu. S eskalací napětí tak začali postupně prchat ze země.

Objevily se již názory, že jde o genocidu, neboť čelí útlaku od roku 1978. Komisař OSN dále vyzval barmskou vládu, aby ukončila porušování lidských práv a ty, kdo jsou za ně odpovědni, předvedla před soud. Barma podle něj musí rovněž „přestat předstírat”, že Rohingové zapalují vlastní domy. „Toto naprosté popírání reality obrovsky poškozuje obraz barmské vlády ve světě,” zdůraznil.

K situaci se vyjádřil také tibetský duchovní dalajlama, který je stejně jako někdejší barmská disidentka Su Ťij nositelem Nobelovy ceny za mír. Prohlásil, že je přesvědčen, že Buddha by prchajícím muslimům určitě pomohl. V Barmě však vyznávají jiný druh buddhismu a nevnímají tak dalajlamu jako svého duchovního vůdce.

Reklama

Doporučované