Hlavní obsah

Papež může vyhlížet velikonoční várku plzeňského piva, 2018 lahví je na cestě do Vatikánu

Do Vatikánu míří velikonoční várka piva z Plzně.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

K papeži Františkovi míří velikonoční várka piva Pilsner Urquell. Plzeňský ležák na cestu dlouhou 1300 kilometrů vyrazil dnes před polednem, ve Vatikánu by měl být za tři dny. Pivo uvařili plzeňští sládci před pěti týdny, surovinám a várce požehnal emeritní plzeňský biskup František Radkovský.

Článek

Plzeňský pivovar vypravuje velikonoční pivo do Vatikánu už poosmé. Navazuje tak na tradici, jejíž kořeny sahají do přelomu 19. a 20. století, kdy si zlatý plzeňský ležák nechal posílat na doporučení svých lékařů papež Lev XIII. „Tuto tradici jsme obnovili po více než sto letech,” říká starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka.

Dřevěný soudek a symbolických 2018 lahví plzeňského ležáku budou papeži předány společně se speciálním darem, kterým je letos měděné velikonoční vejce.

Jeho autorem je slovenský umělecký kovář Jozef Tomčala. Ten se při tvorbě inspiroval speciální technikou zdobení vajec, která využívá měděné plíšky. „Hotovo jsem měl zhruba za tři týdny,” sdělil Tomčala a dodal, že zpravidla vytváří díla jiných tvarů, méně náročnějších na výrobu. Vejce váží zhruba čtyři kilogramy.

Gravírování na podstavci měděného vejce připomíná dvě letošní významná výročí – sto let od konce 1. světové války a také od vzniku samostatné Československé republiky. Vejce samotné je pak univerzálním symbolem Velikonoc, vitality a nového začátku.

Reklama

Doporučované