Hlavní obsah

Papež: Pochybil jsem při posuzování sexuálního zneužívání v Chile

Papež chce oběti zneužívání osobně požádat o odpuštění.Video: Reuters

 

Reklama

Papež prý neměl všechny podrobnosti. Ve Vatikánu se v brzké době uskuteční speciální schůzka biskupů, mají projednat chilský skandál.

Článek

Papež František v dnes zveřejněném listu uvedl, že „vážně pochybil“ při posuzování sexuálního a psychického zneužívání mladistvých politicky vlivným knězem v Chile. Oběti zneužívání pozval do Vatikánu, kde je chce požádat o odpuštění, napsala agentura AP. Na konci ledna papež do Chile vyslal nejuznávanějšího odborníka Vatikánu na sexuální zločiny, maltského arcibiskupa Charlese Sciclunu, aby případ prošetřil.

František v dnešním listu také povolal chilské biskupy do Vatikánu na mimořádnou schůzku, na níž v nadcházejících týdnech skandál projednají. Chybu ve svém úsudku papež přičetl tomu, že se mu nedostávalo „pravdivých a vyvážených informací“. Sciclunovy závěry list neuvádí.

František při lednové návštěvě v Chile šokoval tím, že se zastal biskupa Juana Barrose, který údajně kryl zneužívání nezletilých kněžími. Sexuální skandál podkopal vážnost církve v Chile a papežova návštěva měla situaci zlepšit.

Barros byl dlouholetým blízkým spolupracovníkem kněze Fernanda Karadimy, kterého Vatikán v roce 2011 uznal vinným ze sexuálního a psychického zneužívání mladistvých. Některé z Karadimových obětí požadují Barrosovo odvolání, neboť podle nich Karadimovo chování viděl a nezasáhl. Barros obvinění odmítá.

Zpravodajský server BBC v únoru informoval o tom, že jedna z obětí zneužívání o tom, že Barros Karadimu kryje, napsala v dopise papežovi už v roce 2015. Juan Carlos Cruz, kterého v 80. letech Karadima zneužíval, svůj dopis poslal více než dva týdny před tím, než František Barrose jmenoval biskupem.

Reklama

Doporučované