Hlavní obsah

Papež podpořil homosexuály již vloni. Slova byla z rozhovoru vystřižena

Foto: Profimedia.cz

Papež František.

Reklama

Papež František uvedl, že homosexuálové mají právo žít v rodině. Vyjádření pochází z rozhovoru, který papež poskytl v roce 2019 mexické televizi Televisa. V původně odvysílané verzi rozhovoru byla papežova slova vystřižena.

Článek

Papež František v dokumentárním snímku Francesco odvysílaném ve středu v Římě řekl, že homosexuálové mají právo žít v rodině a že je nutné vytvořit zákon o registrovaném partnerství k jejich právní ochraně. Je to vůbec poprvé, co se hlava katolické církve vyjádřila ve prospěch civilních sňatků pro homosexuály.

Cenzurovaná slova – vyjadřující podporu právní ochraně osob stejného pohlaví – se objevila až v novém dokumentu zveřejněném tuto středu. Dokument se takřka okamžitě také stal předmětem diskuse ohledně toho, kdy a kde papež právo homosexuálů podpořil a proč ke zveřejnění došlo až nyní, píše web New York Times (NYT).

Papežovo vyjádření pochází z rozhovoru, který poskytl v roce 2019 mexické televizní stanici Televisa. Agentura AP ale upozornila, že papežova slova byla v odvysílané verzi rozhovoru vystřižena.

„Homosexuálové mají právo žít v rodině. Jsou to děti boží a mají na rodinu právo… To, co je nutné udělat, je vytvořit zákon o registrovaných partnerstvích, aby tímto způsobem měli právní ochranu,“ uvedl v dokumentárním filmu papež.

Agentura Reuters připomíná, že současný papež v roce 2010, když působil jako arcibiskup v Buenos Aires, veřejně odmítl zákon, jenž rozšiřoval manželství pro homosexuály. Místo toho podporoval jiné řešení, které by poskytlo homosexuálním párům právní ochranu.

Ve filmu papež také telefonuje homosexuálnímu páru, který adoptoval tři děti. Papež dvojici vyzývá, aby děti zapojili do života jejich farnosti i navzdory možnému odporu části věřících.

Výňatek, který podle NYT lidé ze stanice Televisa nikdy neviděli, zůstal pohřben, dokud církev neumožnila dokumentaristovi přístup do vatikánských archivů, kde autor dokumentu nalezl surové záběry z rozhovoru se stanicí Televisa.

Mluvčí Matteo Bruni ve čtvrtek večer odmítl papežovy výroky komentovat. Podle NYT stále není jasné, kdo ve Vatikánu záběry upravil ani jestli sám papež František o editaci rozhovoru věděl.

Zmizení a znovuobjevení záběrů papeže Františka komentujícího jeden z nejrozporuplnějších problémů, kterým římskokatolická církev čelí, podle NYT vyvolalo otázky, zda se papežovo okolí snažilo jeho zjevný souhlas s povolením zákonných svazků pro páry stejného pohlaví umlčet.

K cenzuře papeže Františka totiž zřejmě došlo až v rámci postprodukčního procesu, který byl pod kontrolou Vatikánu. Papežova záliba v mluvení dělá starosti nejen jeho příznivcům a kritikům, ale i pracovníkům v jeho blízkém okolí. Nejednou se podle NYT papež František pokusil svou mediální kancelář obejít poskytováním a pořádáním vlastních rozhovorů.

Vatikán zákon o registrovaném partnerství nemá. Italský parlament schválil zákon umožňující civilní sňatky homosexuálů v roce 2016. Proti zákonu pořádala část italských katolíků demonstrace. Na rozdíl od předchozích let ale protesty oficiálně nezaštítila italská biskupská konference. V České republice homosexuálové mohou vstoupit do registrovaného partnerství od roku 2006. Některé iniciativy v ČR požadují, aby homosexuálové mohli vstupovat i do manželství.

Reklama

Doporučované