Hlavní obsah

První proces s kněžími ve Vatikánu kvůli sexuálnímu zneužívání

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Ve Vatikánu začal soud se dvěma kněžími, z nichž jeden je podezřelý ze sexuálního zneužívání mladistvého seminaristy a druhý z krytí trestného činu. Jde o první soudní proces v městském státu týkající se sexuálního zneužívání.

Článek

Jednoho z kněží podle New York Times obvinili ze sexuálního zneužívání mladého chlapce, druhý kolegovy skutky kryl. Oba ve středu v rámci prvního soudního procesu týkajícího se sexuálního zneužívání, jež se podle obžaloby stalo na území tohoto městského státu, předstoupili před vatikánský trestní tribunál.

Obžalovanými jsou devětadvacetiletý Gabriele Martinelli, který podle vyšetřovatelů v letech 2007 a 2012 sexuálně zneužíval mladšího, nezletilého kolegu v semináři ve Vatikánu, a dvaasedmdesátiletý Enrico Radice, který tehdy seminář vedl, podle obžaloby skutky kryl a nesnažil se zabránit Martinelliho pozdějšímu vysvěcení na kněze. Ani jeden z obžalovaných se k obvinění veřejně nevyjádřil.

Martinelli je podle středečního prohlášení obžaloby obviněn z toho, že po oběti prostřednictvím výhrůžek a násilí vyžadoval tělesné akty, sodomii a masturbaci.

Skutky se podle obžaloby staly mezi roky 2007 a 2012 v semináři Pia X. ve Vatikánu, v němž žijí adepti na kněze. Martinelli se měl činů dopouštět rovněž jako nezletilý, ale pokračoval v nich i zhruba rok jako 18letý. Zneužívání se mělo dít od doby, kdy bylo oběti pouhých 13 let.

Oba obžalovaní byli ve středu přítomni u zahájení soudního jednání, které podle BBC trvalo pouhých osm minut. Proces byl následně odročen na 27. října, což soudce zdůvodnil tím, že chce obhajobě dát více času na přípravu.

Zprávy o zločinech se v italských médiích poprvé objevily v roce 2017 poté, co o nich napsal italský novinář Gianluigi Nuzzi v knize nazvané Peccato originale (Prvotní hřích). Zprávy se opíraly především o výpověď Kamila Jarzembowského, spolubydlícího oběti, který dle svých slov byl zneužívání svědkem. Podle NYT uvedl, že zneužívání církevním úřadům poprvé nahlásil v roce 2012.

Na vyšetření případu podle italských médií naléhal osobně papež František, který se k sexuálnímu zneužívání v církvi postavil rázně už brzy po nástupu do úřadu. V roce 2014 přijal ve Vatikánu jako první hlava katolické církve skupinu obětí takového zneužívání a během svých zahraničních cest se obětem několikrát veřejně omluvil. Loni také papež vydal dekret, podle něhož musí kněží i řeholníci okamžitě hlásit představenému či přímo Vatikánu sexuální zneužívání i jeho krytí.

Reklama

Doporučované