Hlavní obsah

Papež prohlásil za svaté dva pasáčky, kterým se ve Fátimě zjevila Panna Marie

Ve Fátimě proběhla mše za svatořečení dvou pasáčků.Video: Háta Sassmannová

 

Reklama

Podle katolické církve se ve vsi před sto lety zjevila Panna Marie třem chudým pasáčkům. Dva z nich při mši papež svatořečil. Tomu přihlížely statisíce poutníků.

Článek

V kdysi malé vsi Fátimě ve středním Portugalsku se 13. května 1917 třem chudým pasáčkům podle katolické církve poprvé zjevila postava Panny Marie, která jim posléze sdělila tři tajemství. Zasvěcení se prý dostalo tehdy desetileté Lucii dos Santosové, její sedmileté sestřenici Jacintě a devítiletému bratranci Francisku Martovi.

Dvě mladší děti nedlouho po zjeveních podlehly pandemii španělské chřipky - Francisko v roce 1919 a Jacinta o necelý rok později. Letos papež František podepsal zvláštní dekret, kterým schválil svatořečení sourozenců Franciska a Jacinty. Odsloužil za ně slavnostní mši.

Papež, jenž je v Portugalsku poprvé, přiletěl do země v pátek, kdy se sešel s prezidentem Marcelem Rebelem de Sousou. Lisabon kvůli Františkově návštěvě přistoupil k mimořádným bezpečnostním opatřením. Úřady na každý den zmobilizovaly kolem 6000 členů bezpečnostních sil a záchranářů. Do Fátimy dorazily statisíce věřících. Kolem 45 000 poutníků přišlo pěšky, uvedli portugalští katoličtí činitelé.

Fátima se postupně stala světově proslulým poutním místem a prosperujícím centrem křesťanské turistiky. František navštěvuje Fátimu jako v pořadí čtvrtá hlava katolické církve.

Reklama

Související témata:

Doporučované