Hlavní obsah

McDonald’s bojuje proti plastům. Brčky, co se nedají recyklovat

Papírová brčka používá i český McDonald’s.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Bojujeme proti plastům, chráníme přírodu. S tímto prohlášením přišel před několika týdny americký řetězec rychlého občerstvení McDonald’s a zavedl ke svým nápojům papírová brčka. Výsledek? Nedají se recyklovat a patří do směsného odpadu. Upozornila na to BBC. Důvodem je, že papír je příliš pevný, a brčka proto nelze rozložit.

Článek

McDonald’s tvrdí, že materiál, ze kterého jsou brčka vyrobena, je skutečně recyklovatelný, brčka jsou ale podle vyjádření britských fastfoodů příliš tlustá, a proto je komplikované materiál znovu zpracovat.

„Na základě zpětné vazby od zákazníků jsme zpevnili naše papírová brčka. Zatímco materiály jsou recyklovatelné, kvůli jejich současné tloušťce je pro naše zpracovatele odpadu, kteří nám pomáhají se zpracováním papírových kelímků, složité jejich zpracování,“ cituje McDonald’s server BBC.

Firma teď vymýšlí, jak situaci vyřešit. Mezitím v Británii podepsalo petici za navrácení plastových brček přes 51 tisíc lidí.

Výrobce brček Ebbw Vale-based Transend Packaging pro Radio Wales uvedl, že problém není s brčky samotnými, ale se stroji, které je recyklují. Dodal, že ve Velké Británii jsou potřeba další investice do infrastruktury, která bude schopná papírová brčka zrecyklovat.

Jak je to v Česku?

Problém se týká i českých McDonaldů. Podle vyjádření řetězce se papírová brčka testují ve 20 tuzemských restauracích. „Je pravdou, že i když je použitý materiál plně recyklovatelný, tak brčka nemohou být v současné době dále zpracovávány. Momentálně na to není zdejší recyklační infrastruktura připravena. Tento stav je ale pouze dočasný. I přesto brčka nekončí na skládce, ale putují do energetických spaloven. Spolupracujeme se zpracovateli odpadu na tom, abychom míru recyklace zlepšili a docílili lepšího využití. Každopádně se ale jedná o obnovitelný materiál,” uvedla pro Seznam tisková mluvčí českého McDonald’s Zuzana Svobodová.

Od plastových brček řetězec začal upouštět kvůli dlouhé době jejich rozkladu. Některé jednorázové plasty se v přírodě mohou rozkládat až 100 let. „Příliš dlouho se debata točila okolo recyklace a jak zpracovat odpad, který už vznikl. Měli bychom se ale zamyslet, jak se vůbec vyhnout tvorbě odpadu,“ cituje server BBC Juliana Kirbyho z mezinárodní sítě Přátelé země, sdružující ekologické organizace po celém světě.

Reklama

Související témata:

Doporučované